Рок: 20. август 2016.

Конкурс „Енигматски Дани лудаје 2016“

Енигматски клуб „Кикинда“

Енигматски клуб „Кикинда“ расписује састављачки конкурс „Енигматски Дани лудаје 2016“ у три дисциплине: скадинавка, анаграм и ребус.

СКАНДИНАВКА
Саставите скандинавку величине бруто с описним пољима 16×12 поља (15×11 нето) са отвором за слику 6×6 у било ком углу. Скандинавке ће бити објављиване у „Кикиндским новинама“, те треба користити појмови прилагођени српском језичком стандарду. Обавезно уврстити: име и презиме актуелне (живе) познате личности из Србије, које се укршта са САМО ЈЕДНИМ од понуђених појмова: ЛУДАЈА, СУВАЧА, СОВА УТИНА, ВЕЛИКА ДРОПЉА или КИКИНДА. Није дозвољен „улаз“ у описна поља, али име и презиме се може „ломити“ под углом од 90 степени (само ако је дуже од 15 слова).

АНАГРАМ
Саставите чист анаграм од народне пословице:
ЗЛАТО СЕ У ВАТРИ ПРЕБИРА, А ЧОВЕК У НЕВОЉИ.

РЕБУС
Саставите класични ребус у коме се у поставци (не нужно и у решењу) користи најмање један спортски појам који се пише малим словом (називи спортова, термини, реквизити, нека спортска активност,…).

Пропозиције:
1. Право учешћа имају сви који желе, са највише по 5 радова за сваку дисциплину (дакле 3 x5).
2. Састави се потписују пуним именом и презименом аутора. Скандинавке које је саставио компјутер не треба слати, а сваки учесник својом чашћу гарантује да је он аутор послатих радова (скандинавке, анаграма и ребуса).
3. Скандинавке треба описивати на један од уобичајених начина (онако како се шаљу листовима). За мање познате појмове треба навести изворе.
4. Радови се састављају на српском језику (екавица).
5. Важан критеријум за вредновање укрштеница јесте решивост. Додатни квалитет чини избор речи, лепота комбинације, те остали уобичајени критеријуми за вредновање енигматских састава.
6. Раније објављени ребуси биће елиминисани пре жирирања.
7. Радови се шаљу на адресе: slavkobovan@yahoo.co.uk или slavkobovan@gmail.com.
или поштом на адресу: Славко Бован, Гаврила Принципа 11, 23300 Кикинда.
8. Рок: 20.08.2016. до 24 сата.
9. Оцењивање ће обавити жири састављен од угледних енигмата по избору ЕК „Кикинда“. Радови који буду у конкуренцији за награде биће понуђени жирију под шифром.
10. Проглашење победника у оквиру манифестације „Дане лудаје“.

НАГРАДЕ
За сваку дисциплину биће додељен пехар и новчана награда од 5000 динара за победника, док ће још неколико квалитетних састава бити награђено другим пригодним наградама.

НАПОМЕНА
Аутори могу послати и више од 5 скандинавки, ребуса или анаграма, али у том случају треба да нагласе којих 5 пријављују за такмичење.

ЕК „Кикинда“ позива све колеге да својим учешћем омасове ово такмичење и самим тим учине га бољим.

Конкурс је организован у сарадњи са локалном самоуправом.

„Дани лудаје“ је манифестација која се годинама организује у Кикинди у част тикве, бундеве, мисираче или лудаје.