Od 15. do 17. jula na Maćavniku

Četvrti festival „Boljšoj“ u Drvengradu

Festival ruske muzike „Boljšoj“

Četvrti festival ruske muzike „Boljšoj“, pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice, održaće se od 15. do 17. jula na Maćavniku.

U toku tri dana u Drvengradu takmičiće se veliki broj mladih muzičara za nagradu „Zlatna matrjoška“, u izvođenju klasičnih i savremenih kompozicija ruskih i srpskih kompozitora. Za takmičenje se prijavilo oko 140 mladih od 13 do 25 godina iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije, a selekciju takmičarskog programa je izvršio Dejan Sparavalo.

„U svetu se danas sve zasniva na kvantitetu, a mi insistiramo na kvalitetu“, rekao je Kusturica, dodavši da ti mladi ne predstavljaju „krdo koje treba da se uvećava, već selekciju onih koji su najbolji i koji uvećavaju svoju mogućnost da postanu najbolji na svetu“. Osvrćući se na posetu festivalu rekao je da se veći deo života danas ne odvija u realnosti, nego u fikciji i potpuno je svejedno da li će na jednom trgu biti 300.000 ljudi ili će ih biti 300, jer posle toga, sve to dolazi u ruke sedme sile čiji rad se prenosi društvenim mrežama.

Ko će biti najbolji na ovogodišnjem festivalu „Boljšoj“ odlučivaće žiri: dekan Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Ljiljana Nestorovska, profesor Zoran Komadina i pijanista Jurij Rozum, koji je prošle godine otvorio festival u Drvengradu.

U revijalnom delu nastupiće jermenski violončelista Narek Haknazarijan u pratnji simfonijskog orkestra Boljškoj, tenor Zoran Todorović i mladi violinista Nemanja Radulović uz ansambl „Double Sense“. Radulović će, kao i ostali afirmisani gosti, sa takmičarima festivala održati i majstorske radionice, koje predstavljaju novinu festivala.

Ključna ideja festivala je podrška talentovanim mladim muzičarima iz Srbije i Republike Srpske, kao i širom Rusije. Festival predstavlja platformu za dijalog koja omogućava razmenu iskustava, stvaranje muzičkih veza i usavršavanje muzičkih veština.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje se odvija u produkciji „Rasta International“ i uz podršku kompanije „Gaspromnjeft“, imaće novi vizuelni izgled koji će prikazati jedinstvo kulturnih vrednosti dva slovenska naroda – Rusije i Srbije. Logo festivala je sastavljen od nekoliko simbola koji formiraju rusku matrjošku, tj. babušku, u bojama ruske i srpske državne zastave.