Од 16. до 22. јула на Палићу

23. Фестивал европског филма „Палић“

23. Фестивал европског филма „Палић“

Фестивал европског филма на Палићу одржаће се од 16. до 22. јула по 23. пут.

Уручењем награда „Александар Лифка” редитељима Слободану Шијану и Улриху Сајдлу (Аустрија) за допринос европском филму 16. јула на Летњој позорници у Палићу почеће 23. фестивал европског филма. Двојица редитеља заједно ће прогласити фестивал отвореним, а затим ће уследити пројекција документарца „Пожар на мору” Ђанфранка Розија, овогодишњег добитника берлинског „Златног медведа”, најављено је на конференцији за новинаре у Југословенској кинотеци у Београду.

До 22. јула, у главном такмичарском програму, биће приказано још 13 филмова од којих 12 у конкуренцији за награде, међу којима и домаћи „Дневник машиновође” Милоша Радовића. За палићка признања, између осталих, надметаће се: руски „Зоологија” Ивана Твердовског, дански „Демон под рефлекторима” Николаса Виндинга Рефна, мађарски „Убица чистог срца” Атиле Тила, немачки „Тони Ердман” Марен Аде, „Преко планина и поља” израелског редитеља Ерана Колирина, пољски „Љубав је горка” Томаша Василевског, „Тихи залив” Бруна Димона, фински „Најсрећнији дан у животу Олија Макија” – проглашен најбољим филмом канске селекције „Известан поглед” и румунски „Матура” Кристијана Мунђијуа, који је у Кану награђен за режију.

Већина филмова, према речима селектора Петра Митрића, бави се односом родитеља и деце, а битна везивна нит им је и тема слобода које су давно освојене, а на које је заборављено.

Аутори ових филмова и глумци биће гости фестивала на Палићу, а о наградама ће одлучивати петочлани међународни жири у ком ће радити, између осталих, наш редитељ Стефан Арсенијевић и турска редитељка Јешим Устаоглу.

У другом такмичарском програму „Паралеле и судари”, фокусираном на кинематографије југоисточне Европе, увршћени су: мађарски „Пут љиљана” Бенедека Флигауфа, руски „Хладни талас” и „Крпени савез”, румунски „Незаконито” Адријана Ситаруа, српски документарац „Дубина два” Огњена Главонића и, ван конкуренције, такође домаћи „Влажност” Николе Љуце. О наградама ће одлучивати трочлани жири у којем ће бити и наша сарадница из Беча – Марина Рихтер.

У фокусу на кинематографије Балтика, између осталих, биће приказани: литвански „Сангаилино лето” и естонски „Дани који су се збили”. Програм „Нови мађарски филм” окупља седам дела, међу којима и „Дете среде” Лили Хорват. И ове године публику очекују селекције „Млади дух Европе” и „Еко документарци” уз које ће бити организована и панел дискусија о побољшању стања Палићког језера и његове околине.

Другу годину заредом биће приређена радионица филмске критике, са настојањем да Палићки фестивал постане место окупљања критичара, уредника и новинара, како би своја знања и искуства пренели младим филмским, новинарским снагама из региона. Биће одржана и панел дискусија на тему савремене филмске критике у Европи.

Биће приређена изложба „Мала читанка војвођанског концептуализма”, као и концерт симфонијског оркестра „Ву оркеста” из Амстердама који ће свирати 17. јула на Великој тераси у Палићу.

У сусрету са новинарима, председница Савета Палићког фестивала Мира Бањац рекла је да су „у овом тешком времену са доста мудрости успели да доведу фестивал до почетка и дају му значај какав заслужује као прави европски фестивал”. Она је скренула пажњу да се та одредница „европски” данас приписује разним филмским смотрама.

(Иван Аранђеловић, Политика, 7. јул 2016.)