Од 15. до 17. јула на Маћавнику

Четврти фестивал „Бољшој“ у Дрвенграду

Фестивал руске музике „Бољшој“

Четврти фестивал руске музике „Бољшој“, под руководством режисера Емира Кустурице, одржаће се од 15. до 17. јула на Маћавнику.

У току три дана у Дрвенграду такмичиће се велики број младих музичара за награду „Златна матрјошка“, у извођењу класичних и савремених композиција руских и српских композитора. За такмичење се пријавило око 140 младих од 13 до 25 година из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Русије, а селекцију такмичарског програма је извршио Дејан Спаравало.

„У свету се данас све заснива на квантитету, а ми инсистирамо на квалитету“, рекао је Кустурица, додавши да ти млади не представљају „крдо које треба да се увећава, већ селекцију оних који су најбољи и који увећавају своју могућност да постану најбољи на свету“. Осврћући се на посету фестивалу рекао је да се већи део живота данас не одвија у реалности, него у фикцији и потпуно је свеједно да ли ће на једном тргу бити 300.000 људи или ће их бити 300, јер после тога, све то долази у руке седме силе чији рад се преноси друштвеним мрежама.

Ко ће бити најбољи на овогодишњем фестивалу „Бољшој“ одлучиваће жири: декан Факултета музичких уметности у Београду Љиљана Несторовска, професор Зоран Комадина и пијаниста Јуриј Розум, који је прошле године отворио фестивал у Дрвенграду.

У ревијалном делу наступиће јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан у пратњи симфонијског оркестра Бољшкој, тенор Зоран Тодоровић и млади виолиниста Немања Радуловић уз ансамбл „Double Sense“. Радуловић ће, као и остали афирмисани гости, са такмичарима фестивала одржати и мајсторске радионице, које представљају новину фестивала.

Кључна идеја фестивала је подршка талентованим младим музичарима из Србије и Републике Српске, као и широм Русије. Фестивал представља платформу за дијалог која омогућава размену искустава, стварање музичких веза и усавршавање музичких вештина.

Овогодишње издање фестивала, које се одвија у продукцији „Rasta International“ и уз подршку компаније „Гаспромњефт“, имаће нови визуелни изглед који ће приказати јединство културних вредности два словенска народа – Русије и Србије. Лого фестивала је састављен од неколико симбола који формирају руску матрјошку, тј. бабушку, у бојама руске и српске државне заставе.