Фавеле уметности од 10. до 18. јуна

Почиње Фестивал „Дев9т“ #stvarajdalje

Фестивал ДЕВ9Т 2016

Од 10. до 18. јуна, простор старе Циглане у београдском насељу Вишњичка бања биће место окупљања уметника и љубитеља уметности на Фестивалу „Дев9т“ уз слоган „Стварај даље“.

Уместо бина, Фестивал „Дев9т“ се састоји из фавела – креативних зона кроз које ће ове године проћи више од 1000 уметника и у којима ће бити одржано 40 радионица. У претходном периоду, до 29. маја, на конкурсе из 16 различитих уметничких области – од сликарства, књижевности, филма, архитектуре, стрипа, музике, стреет арта, моде, до израде необичних возила, скулптура и инсталација – пријавило се скоро дупло више људи него прошле године. Одабрани ствараоци су се прикључили „Дев9т“ тиму да заједно прођу кроз Портал, што је и тема овогодишњег издања.

Једно од звучнијих имена Фестивала Давиде Дормино, за којег кажу да је Микеланђело савременог доба, стиже са својим делом „Имаш нешто да кажеш? Споменик храбрости“, које од маја прошле године путује по европским трговима. На три столице стајаће Џулијен Асанж, Челси Менинг и Едвард Сноуден, сви од бронзе, а на четвртој столици поред њих, стајаће свако ко буде храбар да своје мишљење каже на глас попут ових бораца за слободу.

Свих девет дана посетиоци ће уживати и у богатом музичком програму, који чине концерти и ДЈ наступи. Посебно је велико интересовање за специјал „Exit на Дев9т“, концерт групе Die Antwoord. Ова музичка реп рејв сензација наступиће у суботу 11. јуна у Циглани која неодољиво подсећа на њихове упечатљиве спотове. Фамозни тројац из гета Јужноафричке Републике уздрмао је музичку сцену својом провокативном појавом и музиком, коју прате вирални спотови и адреналински наступи. У Србији су премијерно наступали на Exit фестивалу 2010. године, а на „Дев9т“ стижу као далеко популарнији!

Три дана касније, у уторак 14. јуна, Циглана ће бити полигон за несвакидашњи музички експеримент – 50 музичара из Београдског симфонијског оркестра наступиће заједно са кумом техно музике, DJ-ем и продуцентом Јуаном Аткинсом. Овим музичким спојем дириговаће Емин Џијан, човек који је већ истраживао синергију електронске музике и симфонијског оркестра.

„Пројекат са Јуаном на „Дев9т“, биће светска премијера музике која до сада није извођена. На основу његове музике, ја разрађујем нове аранжмане и оркестрације које доносе потпуно нови звук и нову форму музичког дела. Када се на ово дода и езотерични простор старе Циглане, мислим да ћемо имати вече за памћење“, рекао је Емин Џијан поводом овог наступа.

Ове године The Prodigy се враћају на Exit. Осим њихове музике, најбоља најава за њихов наступ биће изложба слика које ради Maxim, члан овог фамозног двојца, а које је послао посебно за „Дев9т“.

Уметност је свуда око нас, па је тако могуће и једну представу изместити из стандардног позоришног амбијента у београдску Циглану. Организација „Хартефакт“ посебно за „Дев9т“ спрема премијеру представе „Остаци“ по тексту Вука Бошковића, у режији Андреја Носова. Ова представа нема за циљ да било кога образује о прошлости, да било кога тера да ради било шта. Ова представа управо на манифестацији „Дев9т“ чији је слоган „Стварај даље“ поставља питање: има ли смисла и вреди ли и даље покушавати? У представи играју Милош Тимотијевић, Јелена Граовац и Ирена Поповић Драговић. Премијера је заказана за петак 17. јун у 20 часова, а прва реприза ће се одиграти дан после, 18. јуна.

У зеленој зони „Healout“ фавеле многи занимљиви људи алтернативног и холистичког погледа на живот представиће себе, своја знања и вештине. Они посетиоце дочекују опремљени соларизованом водом оплемењеном биљним есенцијама, димом лековитих биљака и звуком опуштајуће и енергетизоване музике, а свој програм за фестивал припремила је и екипа из Дома културе Студентски град.

Ово је само део издвојеног садржаја по фавелама који ће наредних дана бити представљен на Фестивалу „Дев9т“.

Програм почиње од 17 часова радним данима, а у суботом и недељом од 12 часова.

Адреса Циглане је Сланачки пут 26, а до локације се може доћи колима, бициклом, скејтом, или аутобусом бр. 35 – прва станица после скретања за Вишњичку Бању.

Фестивал ДЕВ9Т 2016

Улазнице за ДЕВ9Т:

Цена дневних улазница за ДЕВ9Т је симболичних 250 динара, односно 400 динара за петак и суботу и могуће их је набавити на капијама фестивала. У понуди је и деветодневни комплет улазница по цени од 1990 динара.

Улаз на ДЕВ9Т специјал догађаје, међу којима је и наступ Београдског симфонијског оркестра и Јуана Аткинса, као и EXIT на ДЕВ9Т специјал, тј. концерт групе Die Antwoord ће се посебно наплаћивати. Цена улазнице за наступ Београдског симфонијског оркестра и Јуана Аткинса је 1.000 динара. За концерт групе Die Antwoord цена улазнице износи 2.490 динара, а на дан концерта ће бити 2.990 динара и биће их могуће купити на капијама фестивала.

У понуди је и одређен контигент улазница по цени од 9.000 динара који има донаторски карактер и посебан значај за одржавање и квалитет догађаја ДЕВ9Т. Куповином ове улазнице постајете део оних који стварају и директно утичу на то да ДЕВ9Т уз вашу помоћ буде лепши, већи, бољи и јачи. Такође, само ова улазница обезбеђује улаз на ДЕВ9Т специјале.

Продаја улазница се врши путем проданих мрежа Gigstix и Eventim, као и онлине путем њихових сајтова eventim.rs и gigstix.com, те у новоотвореном Zla Shtek Smart & Grow Shop-у.

(mondo.rs / Artija.net портал, 9. јун 2016.)