Treći „Teatar u Tvrđavi“

„Julije Cezar“ osvojio Tvrđavu

Najbolja predstava festivala „Teatar u Tvrđavi“ je „Julije Cezar“ u režiji Kokana Mladenovića, saopšteno je nakon što su spuštene zavese na treći festival pod zidinama srednjovekovnog zdanja u Smederevu.

Teatar u tvrđavi - zatvaranje

Predstava „Julije Cezar“, rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, oduševila je publiku, ali i stručni žiri koji su činili: dramska umetnica Nina Janković, dramski umetnik Miodrag Radonjić i profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu Dragana Dimić.

– Sjajnom glumačkom igrom i izborom rediteljskih postupaka predstava je ostavila snažan utisak, onaj koji ne napušta publiku ni nakon predstave. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema – preneo je ocenu žirija Miodrag Radonjić.

Dobitnik nagrade i statuete „Tvrđave“ za najbolje glumačko ostvarenje, po oceni publike, jeste glumac Sergej Trifunović za ulogu Bruta u predstavi „Julije Cezar“. Na osnovu glasova publike najbolji utisak na festivalu su pored Trifunovića ostavili Ivan Đorđević za ulogu Galija Geja u predstavi „Čovek je čovek“, Marko Grabež za ulogu Duleta Dabića u predstavi „Magareće godine“, Goran Jevtić za ulogu Garija Rodžera u predstavi „Iza kulisa“, Ljubiša Barović za ulogu Nazadnog i Ciganina-Roma u predstavi „Kafanica, sudnica, ludnica“ i Marko Živić za ulogu dr Mihajla Radića u predstavi „Valjevska bolnica“.

Nagrada „Mlada nada“ pripala je glumcu Matiji Živkoviću iz pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, za ulogu Smrdonje u predstavi „Magareće godine“ u režiji Marka Manojlovića, a dobitniku pripada statueta sa likom Mare Branković.

Priznanja najboljima na ovogodišnjem festivalu nisu juče i uručena iako je bilo najavljeno. Dobitnici se nisu pojavili, a opravdani su obavezama u pozorištima i sezonom godišnjih odmora. Kako je objašnjeno, nagrade će biti uručene početkom nove pozorišne sezone i četvrtog „Teatra u Tvrđavi“.

Treći pozorišni festival „Teatar u Tvrđavi“ je održan od 6. do 11. jula.