Јубилеј у Дому омладине Београда

Обележавање 120 година од прве филмске пројекције у Београду

Филм „Puškaš, Hungary“

У кафани „Златни крст“ на Теразијама 6. јуна 1896. одржана је прва филмска пројекција у Београду и том приликом је приказан избор документарних филмова браће Лимијер који су током година бележили узбудљиву свакодневицу обичних људи, познатих личности, племства и владара широм света.

Тачно 120 година касније, пред вечерашњу пројекцију документарног филма о легенди мађарског фудбала „Puškaš, Hungary“, у биоскопу Дома омладине Београда, у сарадњи са Југословенском кинотеком, биће приказан избор филмова браће Лимијер који су наши суграђани могли да виде први пут те давне јунске ноћи.

У тих 120 година, које одвајају ове две филмске пројекције, много тога се променило у начину прављења и гледања филмова. Унапредио се филмски језик, филмска техника, а и филмска публика постала је пробирљивија, али једна ствар, међутим, остала је иста: колективно узбуђење када у мраку биоскопске сале заједно с другим, непознатим, људима поред нас уронимо у хипнотишући свет покретних слика.

То катарзично узбуђење славимо данас и у биоскопу Дома омладине Београда, који у сарадњи с Мађарским културним институтом „Collegium Hungaricum“ организује од 20 часова бесплатну пројекцију документарног филма о легенди мађарског фудбала Ференцу Пушкашу.

Детињство је провео у будимпештанским сиромашним четвртима, а завршио је каријеру као међународна суперзвезда. Не обазирући се на бурно време политике, рата и конвенција друштва, живот је посветио јединој ствари коју је заиста волео и знао да ради најбоље – игрању фудбала. „Puškaš, Hungary“ је филм о тој загонетној фигури, капитену легендарног тима мађарске репрезентације педесетих година прошлог века, који је превазишао сиромаштво, Други светски рат и мађарску револуцију 1956. да би се после физичког и психичког слома вратио на врх света, још једном, у тридесетим годинама живота и постао светски признати шпиц Реал Мадрида.

Филм је режирао Тамас Алмаси, а на пројекцији посетиоци ће моћи да по специјалним ценама купе роман „Ништа од уметности“ Петера Естерхазија, живог класика мађарске и европске књижевности, посвећен великом Пушкашу.

Овај роман је једна од најважнијих књига Петера Естерхазија, а његово српско издање објављено је пре неколико месеци у „Архипелагу“. Роман „Ништа од уметности“ је необична и узбудљива књига о мајци и о фудбалу, о Пушкашу и о Божику, о Цибору и о Хидегкутију. Главни јунак романа је дечак који одраста поред мајке која је залуђена фудбалом и чији је живот трајно обележила слава велике мађарске фудбалске генерације и пријатељство с њеним највећим звездама.

(Танјуг / Б92, 6. јун 2016.)