In memoriam

Умро Раде Јовановић – један од најбољих српских сатиричара

Раде Јовановић

Београд, 1. јун – Данас је у Ужицу у у 77. години преминуо Раде Јовановић, један од најбољих српских сатиричара и истакнути члан Београдског афористичарског круга.

Раде Јовановић је рођен 1939. године у Сребреници, али је највећи део живота провео у Ужицу у којем је радио као професор српског језика и књижевности. Деценијама је истрајавао и доказивао да се искра ужичког хумора и духа није угасила. Због тога је прошле, 2015. понео звање „Ужичанин године“.

Био је у самом врху српских афористичара, не одустајући од бритког језика и жигосања нарави и стварности, посебно оштрећи перо за политику и политичаре.

Раде Јовановић је превођен и читан на енглеском, италијанском, баскијском, румунском, пољском, немачком, руском и другим страним језицима. Објавио је седам књига епиграма, сатиричних афоризама и афоризама о спорту и женама и мушкарцима. Заступљен је у бројним антологијама и зборницима хумора и сатире у Србији и иностранству.

Добитник је, међу осталим, награда – „Радоје Домановић“ Удружења књижевника Србије, „Типар“ на Данима хумора и сатире у Пљевљима, „Златна кацига“ на Фестивалу у Крушевцу, „Јован Хаџи-Костић“ Вечерњих новости, „Драгиша Кашиковић“ Српске речи, „За укупан допринос српској сатири“ Београдског афористичарског круга, Златне значке КПЗ Србије…

Био је стални сарадник Радио Београда и емисија „Време спорта и разоноде“, „Јовановићи“, „Весело вече“, хумористичких емисија Радио Сарајева, Новог Сада, Загреба, „Етне“, „Новости“, „Политике“, „Јежа“, „Хумора“, новосадског „Осмеха“, НИН-а, „Данаса“, „Просветног прегледа“, „Франкфуртских вести“, „Ужичке недеље“, ужичких „Вести“…

Раде Јовановић биће сахрањен у Ужицу 2. јуна.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ