Почеле 59. Змајеве дечје игре

„Политикин Забавник” међу Змајевим лауреатима

59. Змајеве дечје игре

На 59. Змајевим дечјим играма награђени Мошо Одаловић и Пеђа Трајковић, а „Змајев штап” је припао Горану Новакову. Награда за изузетан допринос популарисању књижевности за децу припала „Политикином забавнику”.

По традицији, у дворишту дома Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, свечано су започеле 59. Змајеве дечје игре. Отворио их је овогодишњи домаћин Игара и носилац признања „Змајев песнички штап” Горан Новаков, песник, илустратор, карикатуриста и сценограф. Учинио је то пошто му је директор Игара Душан Ђурђев уручио поменуто признање.

Додељене су и три равноправне награде, а лауреатима их је уручио проф. др Јован Љуштановић, председник Управног одбора Змајевих дечјих игара. За изузетан допринос популарисању књижевности за децу, једна је припала „Политикином забавнику”, а примио ју је Петар Милатовић, заменик одговорног уредника. Истакавши да овај часопис излази од 1939. године, Љуштановић је посебно нагласио његову улогу у награђивању најбољих књига намењених деци, а та награда се додељује од 1980. године, досадашњи добитници су најпознатији домаћи писци за најмлађе и младе.

Следеће две награде су дошле у руке двојици песника којима је и цртеж такође јака страна уметничког израза. То су Мошо Одаловић и Пеђа Трајковић. За Одаловића је речено да је „безгранично одан свету детињства и најплеменитијим људским тежњама”. Трајковићу је награда припала за „стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу”, како је, између осталог, образложено.

Ствараоци за најмлађе – а присутно их је тридесетак – данас ће гостовати у одељењима Градске библиотеке и школама у Новом Саду и околним местима где ће говорити стихове основцима.

Но, највећа драж Змајевих дечјих игара је та што велики део програма носе управо деца. Градски трг и Змај-Јовина улица ће, све до недеље, бити велика позорница са мноштвом малих импровизованих сцена на којима ће, деца за децу, рецитовати, цртати, певати, играти, свирати, глумити и показати низ других умећа. Ређаће се и смењивати дечји ансамбли из многих градова и села Србије – око стотину разних програма са више хиљада учесника.

(Бошко Ломовић, Политика, 8. јун 2016.)