Фестивал музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“

Филм „Последњих 100“ најбољи на „Dok’n’Ritam“ фестивалу

Фестивал музичког документарног филма „Dok'n'Ritam“ - победници

На првом Фестивалу музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“ награду жирија фестивала добио је филм „Последњих 100“ редитељке Моране Комљеновић.

Жири првог „Dok’n’Ritam“ фестивала, одржаном од 23. до 26. јуна у Дому културе „Студентски град“ на Новом Београду, чинили су Младен Матичевић – филмски редитељ, Владан Петковић – филмски критичар и Нено Белан – музичар.

Победнички филм, по оцени жирија, „Последњих 100“ на емотиван начин прати збивања током последњих сто дана активности једног од најстаријих рок клубова на овим просторима – култног ријечког клуба „Палах“ који је основан 1969. у коме су наступали Арсен Дедић и Џони Штулић.

Награду публике добио је филм „Rock’n’War“ редитеља Дамира Пирића. „Rock’n’War“ је прича о великој жељи и ентузијазму тузланских рокера да сачувају музичку сцену у ратном окружењу.

Награду је последњег дана фестивала уручио председник жирија Младен Матичевић, док је награду публике уручила је Новка Панџић из Societe generale банке која је овај фестивал препознала као важан културни догађај на мапи Београда и донирала новчани износ награда за победнике. Поред новчаног дела награде су чиниле реплике скулпутре вајара Витолда Кошира, које је израдио Никша Сузић.

Специјалне награде добили су филмови „Слагалица“ Александра Ковилоског о македонској хип-хоп сцени, као и филм „Маске“ Бранкице Драшковић о песнику Александру Тишми, добитнику НИН-ове награде и оснивачу чувених новоталасних група „Луна“ и „Ла Страда“.

– Главни циљ овог фестивала је да се млади упознају са популарним музичким правцима, бендовима и извођачима кроз документарни филм. Ово је јединствен догађај који промовише ауторе који у свом раду спајају филм и музику – објаснила је директорка фестивала и Дома културе „Студентски град“ Бојана Каталина.

Публици су се обратили и добитници награда, као и уметничка директорка Сандра Ранчић и Игор Тохољ, програмски директор фестивала, захваливши се публици на подршци и ауторима на гостовању, надајући се да ће Фестивал заживети.

Свечано затварање је обележио и повратнички концерт култне београдске групе „С.Т.Р.А.Х.“

На првом Фестивалу музичког документарног филма било је приказано укупно 19 филмова, од тога 9 у регионалном такмичарском програму. На фестивалу су вођени разговори са ауторима филмова, а биле су представљене и музичке књиге и документарци у настанку.