У четвртак 30. јуна у Београду

Почео 41. Фестивал монодраме и пантомиме

Београд, 1. јул – Јуче је почео 41. Фестивал монодраме и пантомиме, који је свечано отворен беседом академика Mатиjе Бећковића и представом Ирфана Mенсура „Глумац, кажи нешто смешно“ у позоришту „Пинокио“.

Церемонији свечаног отварања 41. Фестивала монодраме и пантомиме претходио је перформанс којим је девет уметница извело фрагмент представе о Сави Шумановићу.

41. Фестивал монодраме и пантомиме

На свечаном отварању публици се прво обратио директор фестивала Борислав Балаћ, а затим је фестивал отворио Матија Бећковић говором којим је поставио питање о правим вредностима живота у којем живимо.

„Eвропска униjа данас ниjе дозволила Србиjи отварање два нова поглавља. Oво поглавље, важниjе од свих поглавља, проглашавам отвореним“, биле су завршне речи коjима jе Бећковић отворио фестивал.

Након тога, председнику програмског савета фестивала Предрагу Милетићу су уручени кључеви града од стране представника Општине Земун Жарка Дроњка.

41. Фестивал монодраме и пантомиме

Mонодрамом „Глумац, кажи нешто смешно“ Ирфана Менсура, коjи jе режирао представу и урадио драматизациjу, отворен је такмичарски програм фестивала. Менсур у својој монодрами истражује перспективу глумачког заната, игра се са детаљима и мотивима струке, говори о великим личним вредностима које управљају уметничким животима, и јасно указује на елемене који сачињавају посебну, чудесну драмску струку – глуму.

Друга представа на програму била је „ZiP iT“, двојца Љиље Фредриксон и Ане Станишић, која је приказала пантомимску причу о малим детаљима љубави, поверења и живота, а трећа „Хрватски бог на Марсу“, дуодрама Театра „4. зид“ из Хрватске, настала према мотивима драме Мирослава Крлеже у логору, приповетке „Барака 5Б“ и песме „Еуропа 1942“. Представа преиспитује улогу рата, данашњице и проблема модерног света из угла једног, незадовољног човека који се поред свега, бори и са сопственим демонима.

Данас, друге вечери фестивала, у театру „Carte Blanche“ на програму су биле монодраме „Одбрана госпође Клито Местерс“ Драгана Варагића из Канаде, „Песник за песнике“ Ивана Перковића из Републике Српске и „Stand Down“ Небојше Миловановића.

Програм друга два дана фестивала:

Субота, 2. јул

Ресторан „Стара царинарница“, Кеј ослобођења 31, Земун
11:00 Шаховска симултанка Велемајстора Алисе Марић с учесницима и гостима Фестивала

Позориште лутака „Пинокио“
19:30 Ксенија Мартиновић (Италија), „Дневник српске домаћице“, монодрама
20:45 Ивана Кораксић (Србија), „Конзумирам, дакле постојим“, пантомима
22:00 Александра Маливук (Србија), „Ватре“, монодрама
23:15 Факултет уметности у Приштини – Косовска Митровица, „Гиф око света“, ван конкуренције

Недеља, 3. јул

Позориште лутака „Пинокио“
19:30 Катарина Орландић (Србија), „Анелис, сновиђење по дневнику Ане Франк“, монодрама
21:30 КОТС Театар (Србија), „Онемели Буњуел“, пантомима
22:30 Милена Живановић (Србија), „Едит Пјаф“, монодрама
Афоризам = МОНОДРАМА Београдски афористичарски круг
Додела награда и затварање фестивала

Најбољима на фестивалу се додељује пет награда – Златна колајна „Маја Димитријевић“ за најбољу монодраму, Златна колајна најбољем пантомимичару, Златна колајна публике „Синиша Дашић“, Награда за инвентивност и Награда “Љуба Мољац” за младог глумца.