Доживи Теслу

Очи у очи са Николом Теслом

Доживи Теслу

Окренете се око себе и видите старе дрвене комоде, писаћи сто, ормар и узани кревет у углу минијатурне просторије. Онда чујете глас који изговара „Добро дошли у моју собу“. То је Никола Тесла.

Лабораторија у Колорадо Спрингсу
Лабораторија у Колорадо Спрингсу

Овако почиње путовање кроз само један сегмент живота научника, које је свим посетиоцима Музеја Николе Тесле у Београду од јуче омогућено виртуелном изложбом „Доживи Теслу“. Изложбу је донирала „Direct media“, а директан контакт са изумитељем обртног магнетског поља дешава се кроз четири његова животна и стваралачка доба, од младих до поодмаклих година, као и погледом на његову визију будућности. То је омогућено специјалном кацигом коју ставите на главу, уређајем виртуелне реалности који вас уводи у свет где је Тесла живео и стварао своје изуме. На сваком виртуелном месту које посетите, да ли то била научникова лабораторија, торањ на Лонг Ајланду, хидроцентрала на Нијагариним водопадима, или пак његова соба у хотелу „Њујоркер“, друштво вам прави управо Никола Тесла.

Лабораторија у Колорадо Спрингсу
Лабораторија у Колорадо Спрингсу

– При првом виртуелном путовању, тешко је да се фокусирате на то шта вам он прича јер сте обузети оним што видите. Ви се налазите поред њега, на пример у његовој лабораторији, можете да му се приближите и асистирате му при извођењу експеримената. Све то делује веома реално и самим тим збуњујуће – каже аутор изложбе „Доживи Теслу“ Витомир Јевремовић.

Торањ на Лонг Ајланду
Торањ на Лонг Ајланду

И заиста је тако. Кад помоћу виртуелног управљача изаберете једну од локација из Теслиног живота, нађете се у потпуном чуду. Створите се у собичку њујоршког хотела „Њујоркер“ у којем је научник српског порекла провео последњих 10 година живота и почнете да се окрећете око себе упијајући сваки део просторије. А потом вас обузме осећај туге због јако скромних услова у којима је живео један од највећих умова свих времена. Све је тако обично: један ормар, један писаћи сто, кревет, можда две комоде и неколико слика које висе на зиду. Тек онда приметите седог Николу Теслу како стоји испред вас и обраћа вам се на српском језику објашњавајући како је проводио дане у тој соби и шта му се догађало.

Соба 3327 у хотелу „Њујоркер“
Соба 3327 у хотелу „Њујоркер“

– Свака виртуелна локација је потпуно аутентична и сваки детаљ је такав као што је био у Теслино време. На тај начин ће сви који током изложбе зароне у његов свет имати реалну слику о његовом животу и моћи ће први пут да се на вишем нивоу повежу с научним генијем какав је био Тесла. Цео пројекат направљен је с вишим циљем разумевања и реалног виђења његовог живота – прича Јевремовић.

Нијагарини водопади
Нијагарини водопади

Шетајући с Теслом по аутентичним местима, он вам прича о својим достигнућима, бурном односу с научним супарником Томасом Едисоном, зашто се никада није оженио и како је провео последње тренутке свог живота.

Овај несвакидашњи доживљај је од 9. јула постао стална поставка Музеја Николе Тесле. Тако ће свако ко га посети моћи макар неколико минута да проведе у друштву научног генија, пропутује пределима из његовог живота и из прве руке сазна како изгледа кад успете да осветлите целу планету.

Теслине визије будућности
Теслине визије будућности

Путовање с Теслом у вашем дому

Након пилот-пројекта виртуелног Тесле у Музеју у Београду, екипа компаније „Direct media“, заслужна за његов настанак, почиње с радом на изради мобилне апликације која ће Теслу довести у свачији дом.

– Ускоро ће свако ко има Андроид или „епл“ уређај моћи да путује с Теслом у било ком тренутку, чак и у иностранству. Најбољи доживљај је свакако с виртуелним уређајем, али ће и они који такав угођај не могу да приуште моћи на свом мобилном апарату да погледају научников туторијал о његовом животу – рекао је директор компаније „Direct media“ Јован Стојановић.

(Ивана Недић, Блиц, 10. јул 2016.)
Фото: Фесјбук страница Доживи Теслу

ПРОГРАМ „ТЕСЛА ДАНИ 2016“

Тесла дани 2016.