„Пијанец 2016“ у Делчеву

Српски сатиричари на фестивалу хумора, сатире и карикатуре у Македонији

Међународни фестивал хумора, сатире и карикатуре „Пијанец 2016“

На Међународном фестивалу хумора, сатире и карикатуре „Пијанец 2016“ у Делчеву, у Македонији, у суботу 30. јула учествоваће и сатиричари из Србије.

Четврти по реду Међународни фестивал хумора, сатире и карикатуре „Пијанец 2016“ угостиће сатиричаре из Србије: Владицу Миленковића, Горана Радосављевића, Игора Брацу Дамњановића ДИБ-а и Душана Ђорђевића, који ће учестовати на традиционалној „Вечери хумора и сатире“ у Градском парку са почетком у 20.30 часова.

Том приликом ће Миленковићу бити уручена „Бронзана плакета“ за афоризме као резултат прошлогодишњег конкурса овог фестивала на тему „Пази, човек!“. На истом конкурсу добитник „Златне плакете“ је Александар Чотрић, а равноправни добитник „Бронзане плакете“ Владимир Драмићанин, такође, обојица афористичари из Србије.

Од македонских сатиричара наступиће Васил Толевски, Миле Ђорђијоски, Витомир Долински и Јане Атанасов.

Учесници Међународног фестивала хумора и сатире „Пијанец 2016“ по виђењу Кети Радевске: Душан Ђорђевић, Горан Радосављевић, Васил Толевски, Игор Браца Дамњановић ДИБ, Миле Ђорђијоски, Витомир Долински, Јане Атанасов и Владица Миленковић
Учесници Међународног фестивала хумора и сатире „Пијанец 2016“ по виђењу Кети Радевске: Душан Ђорђевић, Горан Радосављевић, Васил Толевски, Игор Браца Дамњановић ДИБ, Миле Ђорђијоски, Витомир Долински, Јане Атанасов и Владица Миленковић

Почетак фестивала је заказан за 18.30 часова у Градском парку када ће бити отворена колонија карикатура на којој ће се уметници из Делчева представити својим радовима на тему „Пази, човек!“. Колонију ће водити истакнути македонски карикатуристи Јордан Поп Илиев и Миро Георгиевски и гост из Бугарске Јовчо Савов. У току дешавања у Градском парку посетиоци моћи да погледају ретроспективну изложбу карикатура „Пијанец 2012-2016“, међу којима се налазе и радови више српских карикатуриста.

Богату фестивалску понуду употпуниће представљање Алманаха афористичара „Делчевска кукурикања 2“ у коме су заступљени учесници овогодишњег фестивала, а затим се фокус дешавања из Градског парка сели у Спомен дому АСНОМ где ће од 21.30 часова бити отворена велика изложба карикатура познатог барда македонске карикатуре Јордана Поп Илиева, који ове године слави 50 година од објављивање своје прве карикатуре.

Након отварања изложбе биће представљене и две књиге илустрованих афоризама, и то прва илустрована антологија еротских афоризама најбољих афористичара из Србије, Републике Српске, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Русије и Пољске, коју је илустровао Миро Георгиевски, и збирка афоризама „Време је најбољи судија“ Милета Ђорђијоског, коју је илустровао Јордан Поп Илиев.

Организатор фестивала је Општина Делчево уз финансијску подршку Министарства културе Републике Македоније.