In memoriam

Господар у царству театра

Четири деценије од смрти великог глумачког барда Миливоја Живановића (1900-1976). Играо је све важне улоге увек пуном снагом, не штедећи ни себе ни партнере.

Миливоје Живановић у „Хамлету“
Миливоје Живановић у „Хамлету“

Током ове позоришне године публика се суочила са изненадним губитком неколико омиљених глумаца као са елементарном непогодом. „Магнитуде“ потреса данима су се осећале у медијима и свакодневним разговорима гледалаца, у чије су срца ушли њихови јунаци и улоге за памћење… Понеки филм, стара позоришна представа или годишњица смрти – повод је да се изнова присетимо глумачких бравура оних којих нема више међу нама.

Од одласка Миливоја Живановића, „величанственог уметника вулканске снаге“ и једног од последњих бардова старе школе, прошле су четири деценије. Његово име млађој публици познато је углавном само по пожаревачким Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ и аматерским сусретима „Миливојев штап и шешир“ јер, како то обично бива, великанима се, ипак, најтрајније одужује завичај.

Живановић је рођен 2. априла 1900. године у Пожаревцу. Као добровољац је учествовао у Првом светском рату (слагавши године) а пошто се одужио отаџбини, његов уметнички пут кренуо уобичајено за то време: у путујућу трупу ушао је са деветнаест година. Члан Српског народног позоришта постао је већ четири сезоне касније, убрзо одлази у Скопље, да би од 1932. године наставио да игра на сцени Народног позоришта у Београду. Врхунац каријере, ипак, достигао је у Југословенском драмском у коме је остварио најблиставије тренутке свог стваралачког умећа.

Савременици сведоче да је одиграо све важније улоге трагичког и комичког репертоара, увек пуном снагом, „не штедећи не себе ни партнере, достижући склад физичке акције, емоционалне обојености и поетског сазвучја“. Маркантне појаве, бурног темперамента и небрушеног талента освајао је, један по један, позоришни врх. Миливоје је био и Краљ Лир, и Хамлет, и Пера Сегединац, па Рогожин, Феђа Протасов, Агатон, а посебу славу и признања му је донео Јегор Буличов, јунак Максима Горког (1951) – улога с којом је постигао сјајне успехе у Београду, као и Паризу и Москви.

Миливоје Живановић са Рахелом Ферари у чувеној представи „Јегор Буличов“
Миливоје Живановић са Рахелом Ферари у чувеној представи „Јегор Буличов“

О каквом се изузетном ангажману ради, сведочи и Медаља Станиславског (први пут додељена једном странцу у СССР) и Плакета Художественог театра за улогу Буличoва 1966. године. У монографији Петра Волка о нашем великом уметнику, забележено је глумчево сећање на те незаборавне тренутке пред московском публиком:

– На почетку трећег чина дошапнула ми је Гуљајева која је играла Шуру: „Миливоје, играјте вашу игру, играјте како ви играте“. То ме је тргло из сна. Те ноћи плакао сам истински и то су осетили и глумци и публика. Ваљда ниједне ноћи ниједан Јегор није волео тако своју дочку као ја и то се није могло сакрити, па су о томе касније критичари причали…

Живановић је привукао и прву генерацију филмских режисера, посебно се истакавши као Хаџи Тома у „Софки“ (1948), распусни отац у „Невери“ (1953), партизански командир у немачком логору у Норвешкој у „Крвавом путу“ (1955), као и филмовима „Чудотворни мач“, „Осма врата“, „Крвава кошуља“, а последњи филм који је снимио је „Лелејска гора“ 1968. године.

О Живановићу сведочи и његов колега са сцене Народног позоришта, Раша Плаовић, у књизи „Наша кућа гледана изнутра“, уз завештање да сме да се штампа тек после његове смрти. Један од разлога је, свакако, Плаовићев беспоштедан став према колегама и другим савременицима. Ипак, за Миливоја је имао углавном речи хвале, истичући да је припадао оној групи људи за коју се обично каже „рођени глумац“:

– Таквих је било доста, само је код већине то била поза, извештачена разметљивост, примитиван начин стицања ауторитета, док је код Миливоја све било органски саздано, пуна истина његове личности, физичке и психичке. И у приватном животу, када је улазио, врата је широм отварао, ослањао се на рагастов и поздрављао парафразом текста неке драме. А на сцени, уносио је собом пуну боју драмског израза…

Миливоје Живановић
Миливоје Живановић

Глумачка личност Миливоја Живановића будила је пажњу и Слободана Селенића. Поводом његове улоге у представи „Наши синови“ записао да је је лик градио са веома мало средстава али изванредно ефектно и тачно, док је Ели Финци запажао да је он свемоћни господар у царству реалности у коме се креће са „апсолутном самопоузданошћу зналца, водећи све своје битке, добијајући и губећи, и неуморно постављајући увек нове мете“.

Занимљиво је да се после блиставих дана у ЈДП, на сцени данашњег Београдског драмског (ондашњег Савременог позоришта) нашао само једном: у улози Хаџи Замфира и Сремчевој „Зони Замфировој“. Велики српски и југословенски глумац преминуо је у 15. новембра 1976. године у Београду.

ХЕРОЈСКО ДОБА

У издању Фестивала монодраме и пантомиме недавно се појавила књига Радомира Путника „Препознавање позоришта“. Аутор је међу корице сместио најмаркантније личности и области театра, по сопственом избору: од писаца (Брехта, Шекспира, Бернарда Шоа, Жарија, Аце Поповића, Златана Дорића), глумаца и редитеља у оквиру одређених драматуршких тема, до монодрама, ТВ драма и театролошких књига. У једном од поглавља место је нашао и Миливоје Живановић, уз опаску да су његова „појава и глумачка уметност природан завршетак херојског доба нашег позоришта, времена када су естетика и етика театарске уметности чиниле природну целину.“

(В. Стругар, Вечерње Новости, 10. јул 2016.)