25. Београдски летњи фестивал

На овогодишњем БЕЛЕФ-у 30 програма

БЕЛЕФ 2016

На Београдском летњем фестивалу (БЕЛЕФ), који ће се одржати од 19. јуна до 30. јула у башти Капетан-Мишиног здања, посетиоци ће имати прилику да виде 18 концерата, седам позоришних представа, три опере, једну модну ревију и једну изложбу.

Како је речено на представљању програма на данашњој конференцији за новинаре, 25. БЕЛЕФ отвориће концерти домаће групе „Земља грува“ и шпанске групе „Лос мамбо џамбо“, која ће се први пут представити београдској публици, док ће га затворити Државни академски ансамбл „Берјоска“ из Москве.

Велико интересовање изазвао је најављени концерт Ибрице Јусића из Хрватске, који после много година наступа у Београду. Овогодишњи БЕЛЕФ обележиће и јубилеј Биљане Крстић, која слави 40 година рада и 15 година ансамбла „Бистрик“, а у делу програма намењеном деци концерт дечјег хора „Колибри“.

Концерте ће одржати и Матија Дедић и Зоран Предин, Јелена Томашевић и Новосадски Биг бенд, група „Ођила“, ансамбл „Ренесанс“ и ЛП дуо, а најављени су и наступи Уметничког ансамбла Mинистарства одбране „Станислав Бинички“, Омладинског симфонијски оркестар из Амстердама, италијанског ансамбла „Мореска нова“, секстета Aње Ђорђевић, чембалисткиње Смиљке Исаковић и гитаристе Уроша Доjчиновића. Представници Народног позоришта у Београду биће солисти и оркестар Опере.

Позоришни део програма фестивала, између осталог, чиниће представа Српског народног позоришта из Новог Сада „Слуга двају господара“, представа за децу „Себични принц“ дечјег позоришта „Пуж“ и перформанс „Kарневал писаца великана“ позоришта „Пинокио“.

Програм обухвата и хуманитарну ревиjу Роксанде Илинчић, изложбу на отвореном „Духови – београдске лутке из излога“ Mреже уметничких школа Design Net, Поетски кабаре Иво Андрић, као и учешће факултета драмских и факултета музичке уметности.

Програмом 25. БЕЛЕФ-а предвиђено је 30 програма од којих ће 10 бити бесплатно, а цене улазница за остале програме биће 200, 300, 400 и 600 динара.

У случају лошег времена, све представе и концерти биће пребачени у Дом омладине, Коларчеву задужбину или Центар „Сава“.

Пре почетка конференције, на којој су о програму БЕЛЕФ-а и БЕЛЕФ-у говорили заменица председника Скупштине града Београда Андреја Радуловић, чланица Управног одбора БЕЛЕФ-а и заменица секретара Секретаријата за културу Гордана Предић, директор Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) Милан Лазовић и управник Српског народног позоришта Aлександар Mилосављевић, минутом ћутања одата је пошта пренулом глумцу Милораду Мандићу Манди.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА БЕЛЕФ 2016.