73. Међународни филмски фестивал у Венецији

Кустурица у трци за „Златног лава“

Филм Емира Кустурице „На млијечном путу“ на венецијанском фестивалу. У конкуренцији и Кончаловски, Малик, Вендерс… На истом фестивалу прво признање за „Сјећаш ли се Доли Бел“.

Кадар из филма „На млијечном путу“
Кадар из филма „На млијечном путу“

Прослављени српски режисер Емир Кустурица трећи пут ће се наћи у трци за „Златног лава“, пошто је његов нови филм „На млијечном путу“ уврштен у главни програм овогодишњег венецијанског фестивала. У такмичарској селекцији 73. Међународног филмског фестивала у Венецији, који ће бити одржан од 31. августа до 10. септембра, међу двадесет филмова нашло се и ново остварење нашег аутора.

Надалеко познат као љубимац канске публике, Кустурица је од ране младости постао миљеник и филмаџија које се окупљају на Мостри, где је овенчан наградом већ за дебитантски филм „Сјећаш ли се Доли Бел“, те доцније и наградом за режију и наградом публике за филм „Црна мачка – бели мачор“.

У новом остварењу „На млијечном путу“, заснованом на редитељевој причи објављеној у збирци „Сто јада“, у издању „Новости“, главну ролу понео је сам Кустурица, који је кадар поделио са дивом Моником Белучи. Филм је највећим делом сниман у Републици Српској, на подручју Требиња и Херцеговине, а у њему је заиграла и наша Слобода Мићаловић.

Дуго очекивано ново дело популарног редитеља првобитно је требало да има премијеру већ у Кану, али Кустурица није на време успео да конкурише за тај мајски фестивал, већ је смирено сачекао ништа мање угледну венецијанску смотру, најстарију на свету.

Поред Кустурице, у трци за „Златног лава“ наћи ће се низ угледних аутора, попут Андреја Кончаловског, Теренса Малика, Франсое Озона, Дениса Вилнева, Вима Вендерса, Аматеа Ескалантеа, Тома Форда.

Жиријем ће председавати познати филмски аутор Сем Мендес, а уз познатог британског редитеља ће седети и филмове оцењивати и француска глумица Кјара Мастројани, ћерка легендарног Италијана Марчела Мастројанија.

У такмичарској селекцији нашло се двадесет наслова, међу њима и шест америчких, и један „европски вестерн“ – како је најављен филм „Brimstone“ холандског редитеља Мартина Колховена.

БЕЛМОНДО ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Легенда француског глумишта Жан-Пол Белмондо биће награђен „Златним лавом“ за животно дело, најавили су организатори венецијанског фестивала. Уз документарно остварење Теренса Малика „Voyage of Time“ и друге дуго очекиване филмове, биће приказан документарни филм Вима Вендерса у коме се појављује аустралијски музичар Ник Кејв, најавио је уметнички директор фестивала Алберто Барбера.

(М. Мирковић, Вечерње Новости, 29. јул 2016.)