Трећи „Театар у Тврђави“

„Јулије Цезар“ освојио Тврђаву

Најбоља представа фестивала „Театар у Тврђави“ је „Јулије Цезар“ у режији Кокана Младеновића, саопштено је након што су спуштене завесе на трећи фестивал под зидинама средњовековног здања у Смедереву.

Театар у тврђави - затварање

Представа „Јулије Цезар“, рађена је у копродукцији Народног позоришта Сомбор, Град театра Будва и Центра за културу Свилајнац, одушевила је публику, али и стручни жири који су чинили: драмска уметница Нина Јанковић, драмски уметник Миодраг Радоњић и професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу Драгана Димић.

– Сјајном глумачком игром и избором редитељских поступака представа је оставила снажан утисак, онај који не напушта публику ни након представе. Успех представе је и запажање да није локализована, односно да је форма Шекспировог класика нетакнута и разумљива у било ком тренутку, друштву и делу света. Концентрација је на људском карактеру, на властољубљу који је универзална тема – пренео је оцену жирија Миодраг Радоњић.

Добитник награде и статуете „Тврђаве“ за најбоље глумачко остварење, по оцени публике, јесте глумац Сергеј Трифуновић за улогу Брута у представи „Јулије Цезар“. На основу гласова публике најбољи утисак на фестивалу су поред Трифуновића оставили Иван Ђорђевић за улогу Галија Геја у представи „Човек је човек“, Марко Грабеж за улогу Дулета Дабића у представи „Магареће године“, Горан Јевтић за улогу Гарија Роџера у представи „Иза кулиса“, Љубиша Баровић за улогу Назадног и Циганина-Рома у представи „Кафаница, судница, лудница“ и Марко Живић за улогу др Михајла Радића у представи „Ваљевска болница“.

Награда „Млада нада“ припала је глумцу Матији Живковићу из позоришта „Бошко Буха“ из Београда, за улогу Смрдоње у представи „Магареће године“ у режији Марка Манојловића, а добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић.

Признања најбољима на овогодишњем фестивалу нису јуче и уручена иако је било најављено. Добитници се нису појавили, а оправдани су обавезама у позориштима и сезоном годишњих одмора. Како је објашњено, награде ће бити уручене почетком нове позоришне сезоне и четвртог „Театра у Тврђави“.

Трећи позоришни фестивал „Театар у Тврђави“ је одржан од 6. до 11. јула.