Награда за књигу поезије

Драинчева награда Гордани Ђилас

Добитница овогодишње „Драинчеве награде“ за поезију је Гордана Ђилас за збирку песама „Север, удаљен звук“ у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева, саопштио је жири за доделу награде.

Гордана Ђилас

Жири у саставу Горан Максимовић, Живорад Недељковић и Драган Барјактаревић своју одлуку је образложио тиме да је „песникиња Гордана Ђилас позната као једна од најзначајнијих савремених стваралаца на српском језику са поетиком која се наслања на песничке токове блиске лирским опредељењима Радета Драинца“.

„Истовремено је изразито самосвојна и дубоко уроњена у најсложеније тајне човековог бића, захваљујући чему остварује хармонију између унутрашњих лирских увида и стварности, исказану богатим и вишезначним песничким језиком“, наводи се у образложењу.

Награда ће добитници бити уручена на 47. Драинчевим сусретима песника, који се у Прокупљу и Топлици одржавају од 29. до 31. августа ове године.

Досадашњи добитници овог великог признања за поезију су, између осталих, Божидар Шујица, Ђоко Стојчић, Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Зоран Богнар, Мирослав Цера Михаиловић, Владимир Јагличић, Радосав Стојановић, Братислав Милановић, Зоран Вучић, Александар Лукић, Андреј Јелић Мариоков, Миљуко Вукадиновић, Милош Јанковић, Живорад Недељковић, Дане Стојиљковић, Бора Ђорђевић и други.

На конкурс за Драинчеву награду приспеле су 52 књиге поезије објављене у 2015. години на српском говорном подручју. Гордана Ђилас рођена је 1958. у Накову, крај Кикинде. Објавила је девет збирки поезије, а бројне књиге је и приређивала. Приредила је и објавила, између осталих, више од шездесет селективних библиографија савремених српских и других књижевних стваралаца. За књигу „Учитељ сећања“ добила је награду „Печат вароши сремскокарловачке 2010“, а наредне године, за књигу „Сећање које се није догодило“ награду „Милица Стојадиновић Српкиња“, коју додељује Завод за културу Војводине. Добитница је и Годишње награде Накова, 2014. године.

Север као симбол гиганта самоће

Објавити књигу поезије у едицији Повеља, већ је позитивни квалификатив првог реда за аутора. Такође и за новосадску књижевницу Гордану Ђилас (1958), чија је десета песничка колекција Север, удаљен звук објављена, три деценије након прве књиге.

Ауторка је шездесетак нових песама слободног стиха сложила у четири циклуса, чврсто повезана речју (и значењем) Север. Прва асоцијација је хладноћа, а касније, кроз њене стихове, испоставља се да ту нема много места за веселе зимске бајке. Стихови Гордане Ђилас једноставно и сажето опомињу да нема љубави и да је на то могуће навикнути се и са тим се помирити – наводи Лидија Мустеданагић. Она закључује да није лако кад се сусретну гигант самоће и вапај за вољењем, није лако обуздати у себи читав један свет и глумити да смо добро, закопати емоције и кренути даље. Изгледати као недодирљива тврђава сваки пут кад осетимо страх. Није лако напустити оно што нас мучи и бити заробљен у два паралелна света; један је наш, а другим располажу како желе.

Текст је објављен у специјалном додатку који реализује лист Данас у сарадњи са Градском управом за културу Града Новог Сада – пројекат: Нови Сад на путу ка Европској престоници културе 2021.

(Г. Н., Данас, 5. август 2016.)