Српски и југословенски стрип

Цртани јунаци на ломачама

Циклус трибина о забрањеним темама српског и југословенског стрипа подсетио на значај девете уметности. У САД су излазили стрипови о четницима-суперхеројима у обрачуну са Немцима.

Стрип „Неписменост, права мука - пионирско име брука“

Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа „Сред четкица, бајонета…“, покренуо је током протеклих месеци кроз низ трибина у Дому омладине мноштво питања и тема у вези са третманом девете уметности као друштвено безазлене. Наиме, ова уметност и њени ствараоци у Србији често су били део важних историјских догађаја, понекад и у самом њиховом средишту.

– Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли – истиче спиритус мовенс целе приче, уредник циклуса Зоран Стефановић, историчар поп-културе и писац. – Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некад забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа.

Причу је отворила трибина насловљена са „Студент није запалио видике“, округли сто посвећен вези стрипа и високе политике у листу „Студент“ осамдесетих година, распуштањима редакција, идеолошким ударима, Осмој седници, распаду Југославије – „од Тита, преко жбира до вампира…“. О свему томе сведочили су Слободан Ивков и Миленко Михајловић, чији су стрипови и каријера (посебно насловница са глоговим листом и вампиром) били на дневном реду те Осме седнице.

– Трибина „Либерали дечјим сузама не верују“ наставила је причу о инволвираности стрипа у важне политичке догађаје „оног“ доба – објашњава Слободан Ивков, историчар уметности и уредник. – Овог пута, на „дневном реду“ су биле ломаче, и то оне на којима су горели стрипови на градским трговима у „борби против тривијализације“, дакле следећа питања: Како је потезом пера 1971-1972. уништена стрип продукција „Дечјих новина“, „Политике“ и других? Која је улога стрипа у сукобу Српских либерала и хрватског Маспока са Титом? Зашто су током државног Конгреса културне акције у Крагујевцу 1971. стрипови јавно спаљивани? Шта је била идеолошка позадина тзв. Закона о шунду у Србији?

Ивков као трећу забрањену тему, која се нашла у фокусу наредне трибине („Најдражи амерички четници“), наводи припаднике Југословенске војске у отаџбини, која је добила сопствени микрожанр у стрипу још 1941. Наиме, за време Другог светског рата, водећи издавачи у САД – „ДЦ комикс“ и „Марвел“ издавали су стрипове о четницима и њиховој борби против фашиста, као део пропагандне подршке савезника европским герилцима. Али је друга идеолошка страна, комунистичка, брзо реаговала, и то на самом америчком тлу. Скоро осам деценија овај окршај у америчком стрипу био је непознат широј јавности, нарочито југословенској.

– Постојали су у Америци стрипови са четницима – суперхеројима у обрачуну са Немцима, али то је код нас остало непознато, као што овде никада нису објављене ни епизоде о борби Флаша Гордона против нациста – открива Ивков, док Зоран Стефановић додаје да се стриповима о четницима бавио и управо један од послератних аутора „Флаша Гордона“.

О „америчким четницима“ говорио је историчар др Коста Николић, аутор бројних монографија, међу којима и чувене „Немачки ратни плакат у Србији 1941-1944“. Николић је приповедао и на тему „Под окриљем немачког орла“, на трибини која се бавила руским и српским стрипарима који су током Другог светског рата, у окупираном Београду, радили антикомунистичку и антисемитску пропаганду. Деловали су у оквиру „Пропагандног одељења Југоисток“ немачког Војног заповедника у Србији, у одељењима Недићеве владе или за разне листове… Било да су то радили из егзистенцијалних разлога, да сачувају живу главу, из идеолошких уверења, сваком од ових уметника је то променило живот, а у неким случајевима и запечатило судбину.

– Аутори таквих плаката и стрипова прокажени су као издајници – каже Ивков.

Било је, додаје наш саговорник, и стрељања, а и „чудних“ смрти.

– Понесени ослобођењем од фашизма, преостали аутори стрипа и издавачи у Србији одмах су спремали нове подухвате. Али, слобода је стигла у чизмама, под капом-титовком и подразумевала је идеолошку револуцију – објашњава Стефановић.

„Слобода је стигла у чизмама“ назив је и последње одржане, трибине посвећене успомени на Милорада Добрића (1924-1991), поводом 70 година од изласка „Три угурсуза“ и новог репринта у издању новосадског „Комика“.

Стрип „Три угурсуза за време окупације“

ЗАБРАНА ЗА „ТРИ УГУРСУЗА“

Већ децембра 1945. Окружни суд Београда забрањује излажење едиције „Три угурсуза за време окупације“ младог дебитанта Милорада Добрића са сарадницима, као и стрипованих романа „Поштарева кћи“ Александра Пушкина и „Васкрсење“ Лава Толстоја, уз образложење да те књиге „штетно делују на нашу омладину“. Уследиле су године забрана, да би тек последице Титовог раскида са Совјетским Савезом 1948. и тајног приступања Југославије НАТО 1952. дале прилику да се идеолошке препреке скину и да стрип буде обновљен. Али овог пута од стране једне нове генерације – већином омладинаца.

(Марина Мирковић, Вечерње Новости, 17. јул 2016.)