23. Фестивал европског филма „Палић“

„Златни торањ” за филм „Тони Ердман”

Палић – Немачки филм редитељке Марен Аде „Тони Ердман“ о замршеном односу оца и ћерке испричан кроз хумор најбољи је филм 23. Фестивала европског филма на Палићу. За најбољу режију награду „Палићки торањ“ добио је румунски редитељ Кристијан Мунђију, док су специјалне награде добили домаћи „Дневник машиновође“ и „Љубав је горка“.

23. Фестивал европског филма „Палић“

Фестивалски жири главног такмичарског програма у којем су били Јешим Устаоглу (Турска), Рина Шилдос (Естонија), Аисте Диржуите (Литванија), Михаела Кезеле (Немачка) и Стефан Арсенијевић (Србија) једногласно је оценио да овом филму који „прича причу о оцу и ћерки у савременом отуђеном свету окренутом успеху, кроз хумор и свежу аутентичност“ припада награда „Златни торањ“.

Комедија која траје необично дуго (160 минута) и на Летњој позорници на Палићу поздрављена је бурним аплаузом, филм је у Суботицу допратила монтажерка Хајке Парплиз која већ на трећем филму сарађује са редитељком Аде.

Кристијан Мунђију, редитељ румунског филма „Матура“, добитник је „Палићког торња“, а у образложењу жири је навеo да у филму редитељ „показује велики таленат у стварању перфектног портрета дезинтегрисаног и нефункционалног друштва, кроз непогрешиву убедљиву глуму”.

Кристијан Мунђију је већ неколико пута долазио на палићки фестивал са својим филмовима „4 месеца, 3 недеље и 2 дана“ и „Иза брда“.

На сусрету са извештачима са Палића говорио је о својој естетици и схватању филма, али и о генерацији синеаста који су почели да стварају румунски филм као реакцију на оне који су снимани до 1989. године, уносећи у њих истински живот.

Ове године међународни жири је одлучио да додели и два Специјална признања, и то за филм „Дневник машиновође“ редитеља Милоша Радовића као „изненађујућу црну комедију са урнебесним глумачким ансамблом и јединственом визуелном интенцијом која публику не оставља равнодушном“.

Друго Специјално признање додељено је пољско-шведском филму „Љубав је горка“ Томаша Василевског који користећи фрагменте из живота четири жене гради снажну причу о усамљености и чежњи.

Међународни жири критике такмичарског програма „Паралеле и судари“ у којем су били Марина Рихтер, српска филмска критичарка из Беча, Марија Улфсак Шерипова, естонска филмска новинарка, и Колет де Кастро, француска критичарка, за најбољи филм прогласио је мађарско остварење „Стаза од љиљана“ у режији Бенедека Флигауфа.

„Овај филмски доживљај одвео нас је на места за која нисмо били спремни, а потом нас вратио натраг“, стоји у образложењу жирија.

Специјално признање овај жири доделио је словачком филму „Ева Нова“ у режији Марка Шкопа, емотивном филму који говори о одлукама, везама и кривици које се појављују као животне прекретнице.

Први пут ове године уведен је и програм „Очи у очи“ намењен млађој филмској публици и жири у којем су били Лара Мајкић, Сара Симовић, Павле Менало, Саша Папић и Виктор Пасторко одлучио је да је најбољи филм у овој категорији „Лекција“ у режији Кристине Грозеве и Петра Влчанова у бугарско-грчкој продукцији.

Овогодишњи Фестивал европског филма на Палићу биће завршен вечерас приказивањем финског филма „Најсрећнији дан у животу Оли Макија“ и француско-белгијског филма „Света љубав“.

Радослав Зеленовић, директор Фестивала, најавио је да наредни фестивал заказује за 15. јул наредне године.

(Александра Исаков, Политика / Артија.нет портал, 22. јул 2016.)


Мађарска крими комедија „Убица чистог срца” редитеља Атиле Тила о банди убица у инвалидским колицима очарала је публику 23. Фестивала европског филма Палић, која је овом остварењу дала највише гласова на сајту Фестивала.

Други по реду филм по укусу палићке публике је „Дневник машиновође” Милоша Радовића, феноменална црнохуморна комедија са Лазаром Ристовским у главној улози, којој је иначе жири Фестивала доделио Специјално признање.

„Тони Ердман”, овогодишњег добитника Златног торња за најбољи филм, публика Фестивала је такође препознала доделившу му треће место.

Најбољи филм по гласовима публике је освојио статуу „Горки лист”. Награда „Горки лист” за најбољи филм доказује да публика преузима активну улогу и из свог угла сагледава дела филмске уметности приказана на Фестивалу. Чињеница је да се избор најбољег филма по мишљењу публике често заснива на другачијим критеријумима од критеријума стручног жирија.

(К.Р., Политика / 23. јул 2016.)