Na ruševinama stare Narodne biblioteke Srbije

Četvrti festival knjige „ČitamČitaš“

ČitamČitaš 2016

Na ruševinama stare Narodne biblioteke Srbije (Kosančićev venac) u subotu 18. juna biće organizovan četvrti festival knjige „ČitamČitaš“. Kao i svake godine, ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga.

Festival će otvoriti pisac Dejan Tiago Stanković u 14 časova, a neposredno nakon toga nastupiće samoorganizovani hor i orkestar Horkestar sa svojim izvođenjem poezije Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića.

Festival „ČitamČitaš“ održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

Posetioce takođe očekuje muzički program, radionice, paneli i aktivnosti koje u fokusu imaju knjigu, a koji će trajati do devet uveče. Za najmlađe je organizovana dečja radionica Osmatračnice „Junaci i zlikovci“, u kojoj će se kroz igru i crtanje upoznavati sa likovima u stripovima, pričama i bajkama.

U okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti“, koja počinje u 18.30 časova, javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Neki od njih su Jelena Gavrilovic, Danilo Dabić (Zvoganj), Draža Petrović, Luna Lu,..

Mesto stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu ove subote biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festivala je širenje kulture čitanja među svim generacijama i revitalizacija prostora nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu kroz popularizaciju knjige kao medija.

Festival se realizuje u okviru udruženja „Evropa Nostra Srbija“ uz podršku Narodne biblioteke Srbije.


Program festivala ČitamČitaš, 2016.

Trampa knjiga od 13 do 21 čas.

13.00 Festival otvara Dejan Tiago Stanković
13.15 Horkestar
14.30 Tribina „Kako postati pisac?“

Učesnici:
Zoran Živković, redovni profesor na Filološkom fakultetu
Sonja Ocić, sekretar redakcije izdavačke kuće Clio
Ognjen Karadžić, pesnik i član Udruženja književnika Srbije
Bojan Marjanović, pisac, novinar magazina Liceulice i urednik književnog programa Gradske knjižnice
Aleksandar Petrović, pisac

16.00 Dečja radionica: Junaci i zlikovci (besplatna radionica)
16.00 Kaligrafija: pisanje citata, kaligraf Milan Drobnjak
18.30 Poznati čitaju (Jelena Gavrilovic, Danilo Dabić (Zvoganj), Draža Petrović, Luna Lu)
19.30 Proglašenje pobednika foto-konkursa
20.00 Kim Tamara
21.00 Zatvaranje

(B92, 15. jun 2016.)