На рушевинама старе Народне библиотеке Србије

Четврти фестивал књиге „ČitamЧиташ“

ČitamЧиташ 2016

На рушевинама старе Народне библиотеке Србије (Косанчићев венац) у суботу 18. јуна биће организован четврти фестивал књиге „ČitamЧиташ“. Као и сваке године, улаз на фестивал је бесплатан, а централна активност је трампа половних, прочитаних књига.

Фестивал ће отворити писац Дејан Тиаго Станковић у 14 часова, а непосредно након тога наступиће самоорганизовани хор и оркестар Хоркестар са својим извођењем поезије Душка Радовића, Васка Попе, Ивана Глишића.

Фестивал „ČitamЧиташ“ одржава се у оквиру удружења Европа Ностра Србија и има за циљ чување, рехабилитацију и популаризацију књиге и културе читања. Фестивал се одржава на месту страдале Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу у Београду, чиме је симболично ревитализује и враћа јој статус центра ширења културе. Током читаве године организациони тим фестивала спроводи активности као што су посете основним и средњим школама, радионице, трибине, предавања, мини-размене књига, поклањање књига у јавном простору, јавном превозу итд.

Посетиоце такође очекује музички програм, радионице, панели и активности које у фокусу имају књигу, а који ће трајати до девет увече. За најмлађе је организована дечја радионица Осматрачнице „Јунаци и зликовци“, у којој ће се кроз игру и цртање упознавати са ликовима у стриповима, причама и бајкама.

У оквиру радионице „Читаш ми, читам ти“, која почиње у 18.30 часова, јавне личности из области културе и медија посетиоцима ће читати одломке својих омиљених књига и дискутовати о њима. Неки од њих су Јелена Гавриловиц, Данило Дабић (Звогањ), Дража Петровић, Луна Лу,..

Место старе Народне библиотеке на Косанчићевом венцу ове суботе биће поново претворено у место на коме се слави читање, разговара о књизи, размењују препоруке, али и прочитана дела. Циљ фестивала је ширење културе читања међу свим генерацијама и ревитализација простора некадашње Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу кроз популаризацију књиге као медија.

Фестивал се реализује у оквиру удружења „Европа Ностра Србија“ уз подршку Народне библиотеке Србије.


Програм фестивала ČitamЧиташ, 2016.

Трампа књига од 13 до 21 час.

13.00 Фестивал отвара Дејан Тиаго Станковић
13.15 Хоркестар
14.30 Трибина „Како постати писац?“

Учесници:
Зоран Живковић, редовни професор на Филолошком факултету
Соња Оцић, секретар редакције издавачке куће Clio
Огњен Караџић, песник и члан Удружења књижевника Србије
Бојан Марјановић, писац, новинар магазина Лицеулице и уредник књижевног програма Градске књижнице
Александар Петровић, писац

16.00 Дечја радионица: Јунаци и зликовци (бесплатна радионица)
16.00 Калиграфија: писање цитата, калиграф Милан Дробњак
18.30 Познати читају (Јелена Гавриловиц, Данило Дабић (Звогањ), Дража Петровић, Луна Лу)
19.30 Проглашење победника фото-конкурса
20.00 Ким Тамара
21.00 Затварање

(Б92, 15. јун 2016.)