56. Бранкова награда

„Бранкова награда” Срђану Гагићу

„Бранкова награда“, коју Друштво књижевника Војводине додељује 56. пут, припала је Срђану Гагићу за књигу „Деца у излогу“ у издању „ЈУ Ратковићеве вечери поезије“ (Бијело Поље, 2015), саопштио је жири.

Срђан Гагић

Награда се додељује за најбољу књигу уметничке поезије аутора млађег од 29 година, издату на српском језику, за период између две доделе, а одлуку је донео жири у саставу: Владимир Гвозден, Драгана В. Тодоресков и Стеван Брадић (председник).

Срђан Гагић је рођен 1988. године у Босанском Новом. Апсолвент је Филолошког факултета у Београду, на смеру Српска књижевност са општом књижевношћу, и члан је уредништва студентског славистичког часописа Балкан експрес у Загребу.

Његова прва збирка песама „Деца у излогу“ представља, према оцени жирија, најснажнији глас прошлогодишње продукције, глас који је релативно јасно артикулисан и позициониран у времену и простору у коме се јавио.

„Његов језик је напрегнут и прецизан, на граници између рефлексије и метафорике, често полемичан и скептичан, што су карактеристике неопходне у модерном изразу који претендује на било какву делотворност. Поред тога, Гагић показује значајну историјску свест о тренуку у коме се налазимо и у коме се различитим стратегијама врши конструисање и контролисање популације, а која у крајњем представља и његову читалачку публику“, наведено је у образложењу жирија.

Аутор зато, наводи даље жири, улази у двоструки дијалог, с једне стране обраћа се управо наративима моћи (медијским, економским, политичким, идеолошким), као граничним стражарима који одређују домет и досег кретања свести појединаца, супротстављајући им се тако што доводи у питање њихове претпоставке и покушава да пронађе процепе у њиховој логици.

„С друге стране свој глас упућује самим читаоцима у покушају да их песничким стратегијама и појмовима макар мало измести из територије која им је задата као ‘природна'“, додаје се у образложењу.

Жири је разматрао девет наслова пристиглих на конкурс, а у најужи избор уврстио је и књиге „Океан“ Маше Сеничић (Гарадска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2015) и „Живот по сунцу“ Спасоја Јоксимовића (Културни центар Врбас, Нови Сад, 2015).

Чланови жирија су констатовали да је током протекле деценије младим песницима постало све теже да доспеју до прилике да објаве своју прву збирку.

„Гашење издавачких предузећа која су подржавала стваралаштво нових гласова довело је до смањеног поља могућности да се артикулишу перцепција и захтеви читаве једне генерације, а једина места на којима је ово остало могуће су локални наградни конкурси за објављивање прве збирке. О томе сведоче и број збирки који последњих година пристижу на конкурс за ‘Бранкову награду'“, приметио је жири.

Друштво књижевника Војводине „Бранковом наградом“ одаје почаст знаменитом романтичарском песнику Бранку Радичевићу (1824–1853) и настоји да подржи таленте и доприносе младих аутора који су изабрали поезију као један од важних начина разумевања људског опстанка.

Носиоци ове угледне награде су, између осталих, Васко Попа, Бора Радовић, Раша Ливада, Драган Јовановић Данилов, Нина Живанчевић, који су, како се истиче у саопштењу, на битан начин обележили нашу културу додајући „Радичевићевским откровењима језика и особене осећајности сложене и узбудљиве вредности и значења која поезија може да донесе“.

(РТС, 4. август 2016.)