Од 23. до 26. јуна

Први Фестивал музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“

Фестивал музичког документарног филма „Dok'n'Ritam“

Први Фестивал музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“ (D’N’R) одржаће се од 23. до 26. јуна у Дому културе „Студентски град“ на Новом Београду.

Под слоганом „Документи нашег ритма“ на фестивалу ће бити приказана документарна остварења која се баве различитим музичким жанровима и ауторима. У такмичарском делу биће приказани филмови из региона, а у ревијалном делу моћи ће да се погледају актуелни филмови иностране продукције. Публика ће имати прилику да види 16 документараца о ex-yu рок сцени, севдалинкама, Џенис Џоплин, Џимију Хендриксу, као и о хип-хопу у МТВ продукцији филм „Стани на пут“!

У документарцу „Стани на пут“ који ће бесплатно бити приказану суботу 25. јуна од 15 часова у Клубу књижари Магистрала представљени су пионири и носиоци реп сцене Балкана док се враћају у прошлост и присећају важних момената. Гру, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Реми, Shot, Koolade, Рексона, Марчело, Едо Мајка, Frenkie, Контра, Икац, Струка, Shorty i Oneya, радијски водитељи и диџејеви Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul и Муња уз музичког уредника Мишка Билбију, описују свој први додир с хип-хоп културом, први пут када су узели микрофон у руке.

У пратећем програму фестивала названом „Нотабук“ биће представљене књиге које се баве музиком и музичарима („Југотон гори!“ Марка Погачара, „Како смо пропевали: Југославија и њена музика“ Ивана Ивачковића, „Roll Intro Tape“ Лазара Дивјака, „Рундек, између – Књига о песмама“ Анте Перковића и биографије Џимија Хендрикса и Ејми Вајнхаус).

 

Фестивал ће отворити филм „B movie: Lust and sound in West Berlin“, култни документарац о Берлинској сцени 80-тих, а уочи свечаног отварања фестивала са Срђаном Гојковићем Гилетом биће одржан разговор о рокенролу.

Посебно занимљив програм фестивала биће „Work in progress“ који представља музичке документарце који су тренутно у настанку („Небеска тема“ Младена Матичевића о Влади Дивљану и „Иза хоризонта“ Ивана Грлића и „Санде Ристовски „о Лази Ристовском клавијатуристи састава Смак и Бијело дугме). Публика ће имати прилику да погледа прве снимке ових документарних остварења ‘у настанку’.

На отварању фестивала наступиће бенд Маљчки (Нови талас Трибуте бенд) који ће свирати познате филмске теме, а фестивал ће затворити култни београдски састав с краја осамдесетих година С.Т.Р.А.Х. (Свако То Разуме Ако Хоће).

Жири првог D’n’R фестивала чине Младен Матичевић, редитељ, Владан Петковић, филмски критичар и новинар и Нено Белан, музичар.

Након пројекција публика ће имати прилику да гласа за филмове (последњег дана фестивала биће додељене награде жирија и публике), а након пројекција филмова из Регионалног такмичарског програма биће одржани разговори са ауторима. Аутор наградне D’n’R скулптуре је вајар Витолд Кошир.

 

Dok’n’Ritam фестивал је први ове врсте у Србији, а настао је са идејом да се нови филмски жанр промовише и афирмише на нашим просторима, као и да се подстакне стваралаштво аутора из региона у овом жанру.

Циљ фестивала је да се млади упознају са култним музичким правцима, бендовима и извођачима али и са овим актуелним филмским жанром који је у последњих пет година освојио три Оскара („Searching for Sugar Man“, 20 „Feet from Stardom“, „Amy“).

Културна историја и утицај музике нераскидиво су повезани јер је музика обележила многе сегменте живота на нашим просторима.

Дођите у ДКСГ да уживате и истражујете „документе нашег ритма“!

Програм Фестивала:

Фестивал музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“ - Program

(mtv.rs)