Од 14. до 18. јуна

Позоришни маратон у Сомбору: Мед и млеко

24. Позоришни маратон - Сомбор

Позоришни маратон у Сомбору, јединствена манифестација у Европи, биће 24. пут одржан од 14. до 18. јуна под слоганом „Мед и млеко“.

Управник Народног позоришта Сомбор Михајло Несторовић најавио је у разговору за Тањуг да ће 14. јуна бити отворена ексклузивна изложба 10 оригиналних графика Хенрија Мура на тему Хамлета, чиме се Сомбор придружује обележавању 400 година од смрти великог Виљама Шекспира.

Након тога Несторовић ће на основу одлуке жирија уручити бијеналну награду „Никола Пеца Петровић“ најуспешнијом управнику у протекле две сезоне, а маратон ће званично отворити првакиња српског глумишта Јасна Ђуричић. Маратонску трку започињу „Родољупци“ Народног позоришта у Београду, након њих на програму је представа Академског руског драмског театра „Јошкар-Ола“ – „Убице“ Александра Молчанова у режији Алексеја Јамаева.

Руски ансамбл ће извести још две представе – за децу „Рођендан мачка Леополда“ Архадија Хаита у режији Надежде Репајеве и „Војници“ Владимира Жеребцова у режији Александра Сучкова.

Домаћин – Сомборско позориште ће се представити са две продукције – „Гоголанд“ у режији Андраша Урбана и „Буба у уху“ у режији Оље Ђорђевић. Словенско народно гледалишче из Нове Горице гостује са представом „Постани улична светиљка“ Сречка Косовела у режији Андреја Јуса, Звездара театар са „Возом“ Кормака Макартија у режији Воје Брајовића, а Крушевачко позориште са комадом „Ваљевска болница“ Добрице Ћосића у режији Славенка Салетовића.

На програму ће бити и представа „Арт“ у којој играју Лане Гутовић, Небојша Дугалић и Миљан Прљета, „Stand down“ Небојше Миловановића, „What is Europe?“ Ласла Вегела у режији Андраша Урбана (Сцена МЕСС, Сарајево) и Ибзенове „Авети“ у режији Андреја Носова (Heartefact, Битеф, Град Театар Будва и Фестивал МЕСС).

Најмлађима су намењене представе „Пинокио“ Позоришта младих Нови Сад и „Одисеј“ Дечјег позоришта Републике Српске. О мотоу овогодишњег маратона Несторовић је рекао да се одлучио „за сладак, симпатичан мото, па ко како схвати“.

„Да и Русима не тече мед и млеко показује чињеница да пола ансамбла креће авионом, а пола колима на пут дуг 3.500 километара“, каже Несторовић и додаје да ни њима „не тече мед и млеко“ пошто нису добили подршку ни покрајинског Секретаријата за културе ни Министарства култре, те се ослањају на сопствене снаге и Град Сомбор који помаже у складу са могућностима.

Несторовић подсећа да је позоришни маратон настао 1992. године када су глумци, након успешно завршене сезоне, седели у кафани и мозгали шта би могло да се ради преко лета и неком је пало на памет да се читаве ноћи и дана изводе представе које су премијере имале те сезоне у Сомбору.

„Маратон је јединствен, не само по томе што траје и дању и ноћу, већ по атмосфери. То је фестивал који нема званичних награда, жирија, стресова. Ово је фестивал за релаксацију глумаца и зато глумци воле да долазе на наш маратон“, истакао је Несторовић. Он је поменуо и да га је Сергеј Трифуновић молио да ставе представу „Воз“ иза поноћи, међутим Воја Брајовић није био одушевљен том идејом па су представу ипак заказали за 22 сата.

„Али он (Брајовић) не зна да је код нас клизна сатница“, кроз смех додаје Несторовић. Он наглашава да на маратону ни сатница није важна, ни галама испред позоришта“, пошто се паралелно дешава музички „Годо фест“ у оближњој кафани „Годо“ и да сваког часа у току 24 часа у Сомбору је неко дешавање.

О интересовању публике, Несторовић уз осмех каже да „Позоришни маратон улази у first minute за Грчку“. „Сви знају да је у јуну јефтина Грчка, али Сомборци планирају свој одмор спрам маратона и то је драж манифестације. Кроз позориште прође током маратона преко 5.000 људи, тако да Сомборци скупље летују због маратона“, појаснио је Несторовић.

(Тањуг / Б92, 10. јун 2016.)