9 најгорих начина да умрете на слици Хијеронимуса Боша

Ако верујете у постојање пакла, ваша представа о њему највероватније личи на једно од дела чувеног холандског сликара Хијеронимуса Боша.

Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

Дубоко религиозни сликар сликао је велики број библијских тема, попут Поклоњења мудраца и Свадбе у Кани, али призори које публика наводи као најупечатљивије свакако су кошмарни призори из пакла који илуструју последице греха.

Музеј Прадо овог лета обележава 500 година од смрти великог уметника изложбом Bosch: The Centenary Exhibition, а ми вам тим поводом представљамо неке од најгорих примера смрти на његовим сликама.

9. Операција мозга у нестерилним условима
Hijeronimus Boš
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

На овој слици, хирург уклања ‘камен лудости’ из мушкарчеве главе. Према холандском фолклорном веровању, уклањање кранијалног камена требало је да побољша расуђивање. Ипак, не постоје докази да је таква операција икада извршена у то доба. Стручњаци сматрају да слика извргава руглу слепо веровање у моћи медицине, пише сајт artspace.com.

8. Наливање алкохолом из бурета
Хијеронимус Бош
Фото: Screenshot

Иронично је што је Бош презирао земаљска уживања – или је макар на својим сликама одавао тај утисак – јер је познато да је његова супруга била изузетно богата. Ипак, богатство његове супруге пружило му је могућност да бира шта ће, и за кога, да слика.

Један од призора на слици Страшни суд, која је настала око 1500. године и врви од кошмарних приказа, јесте и наливање грешника алкохолом из бурета, које никада не пресушује.

7. Купање у носним излучевинама
Хијеронимус Бош
Фото: cea + / Flickr.com

Ова слика настала је по књизи ирског монаха из 12. века, која је постала поново популарна у Бошово време. Реч је о витезу који током сна ступа у загробни живот. Према Тондаловим наводима, јунак приче по буђењу одлучује да води моралнији живот, док Бош бира нешто морбиднији мотив – наге људе који се купају у ‘примордијалној супи’, док велика глава непрестано кија и просипа слуз из носа на њих.

6. Ношен као пртљаг
Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

На доњем делу централног панела триптиха Страшни суд, налази се грешник прободен стрелом, који вечност проводи окренут наопачке, гледајући изобличеног сељака. Стручњаци сматрају да стреле на Бошовим сликама представљају заслепљеност неисправним религијским учењима. Иако је и сам био религиозан, уметник је свештенике и калуђерице често представљао као лажове или – стоку.

5. Харфа
Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

Једно од Бошових ремек-дела, Врт уживања, дугачко је 3,9 метара и широко 2,2 метра. Сваки делић триптиха садржи обиље ситних детаља, а у доњем десном углу налази се неколико грешних душа. Међу њима је и човек разапет на харфи, чије жице секу његово тело.

4. Храна за змаја
Хијеронимус Бош
Фото: Mike Steele / Flickr.com

Бошове слике пуне су митолошких створења, а најчешће се појављују змајеви, харпије и арахне. За ова бића обично није било места у религиозној уметности, али је сликар овај проблем успешно решио укључујући их у морализаторско-дидактичне приче.

3. Кувани и печени
Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

На слици, за коју се претпоставја да представља једно од најранијих Бошових дела, представљено је седам смртних грехова. Доњи леви угао представља оно што грешнике чека у паклу. Иако је свака појединачна сцена довољно непријатна за себе, најгоре ипак пролазе они који се кувају у кључалој води и пеку набодени на металне шиљке.

2. Оштрица ножа
Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

Бошове апокалиптичне визије донеле су му надимак “ђавољи сликар”. Међутим, оно што је специфично за уметника јесте да на својим сликама ретко приказује крв. Један од изузетака је сцена у којој демон туче грешника, чије је тело уздуж постављено на оштар нож. Предмети за свакодневну употребу често се могу видети на Бошовим сликама, попут огледала, звона, столова за играње карата и табли за играње бакгемона. Ипак, значење ових објеката неретко је первертирано.

1. Најгора смрт?
Хијеронимус Бош
Фото: Wikimedia Commons / Public domain

Слика Врт уживања један је од најдрагоценијих експоната музеја Прадо. Добијена је на поклон од Филипа II, краља Шпаније, који је и сам био велики љубитељ Бошове уметности. Леви и централни панел триптиха приказују рај и Земљу, док се на десном налази пакао. Један од најкреативнијих призора свакако је чудно створење с главом птице, које жваће тело грешника, из чијег аналног отвора излећу црне птице. Грешник, затим, будан испада из ануса птице у рупу у којој у вечним мукама пате проклети.

(artspace.com / Б92, 10. јун 2016.)