Регионални фестивал инди рока и америчког фолка

Четврти ‘Americana Night’ фестивал у Београду

Четврти по реду Americana Night фестивал одржаће се 4. и 5. јуна у Цетињској 15 (у просторима ‘Заокрет’ и ‘Електропионир’), на месту некадашње пиваре Ђорђа Вајферта и Игњата Бајлонија.

Americana Night 2016

Americana Night је фестивал који окупља бендове чији музички израз спада у сферу инди рока и америчког фолка, а, као и претходне две године, регионалног је карактера. Извођачи који ће наступити овога пута су My Buddy Moose, NLV, Владимир Кузман и Илија Лудвиг.

„Иако Americana Night организујемо четврту годину заредом, заправо тек сад можемо рећи како је то фестивал, будући да ће први пут ове године трајати више од једног дана. Оно што је новина је и да, након три године сарадње са Домом омладине Београда, овога пута Фестивал премештамо на нову локацију. Цетњска 15 је тренутно најактуелније место у граду, где се окупљају млади, који су наша публика“, рекао је Dukat Stray, организатор Фестивала.

Ове године мења се и концепт саме вечери. Претходних година, музичари су свирали у форми back to back, која подразумева да се на сцени у сваком тренутку налазе по два бенда који наизменично свирају своје песме и комуницирају са публиком. Овога пута идеја је да се одвоје кантаутори од бендова. Отуда и две вечери у два клуба.

Americana као правац је довољно израстао на нашим просторима, да можемо у оквиру тог истог правца већ да правимо и поџанрове. Из искуства смо схватили да понекад уме да буде и неправедно када се усамљени кантаутор надје и дели бину са петочланим или шесточланим пунокрвним бендом. Кантауторски звук је оно од чега смо почели, тако да мислим да заслужује пажњу и своје посебно вече. У ‘Електропиониру’ ће се свирати више рок, док ће ‘Заокрет’ бити резервисан за кантауторски сензибилитет“, каже Дукат.

Бендови My Buddy Moose и NLV наступиће у суботу, 4. јуна са почетком у 21 часова у клубу ‘Електропионир’. Цена карте је 400 динара. У суботу је програм бесплатан и почиње у 20 часова у ‘Заокрету’, где ће се публици представити Владимир Кузман и Илија Лудвиг.

И ове године, Фестивал Americana Night подржала је Амбасада САД.

(Б92)