Од 30. јуна до 3. јула

Пети Међународни фестивал спортског филма на Златибору

Међународни фестивал спортског филма

Пети Међународни фестивал спортског филма, једина манифестација овог жанра на Балкану, биће одржан на Златибору од 30. јуна до 3. јула.

У такмичарском делу наћи ће се 35 филмова из целог света, које ће публика бесплатно моћи да погледа у конгресном центру „Србија“. На репертоару ревијалног програма наћи ће се филмови „Национална класа“ Горана Марковића, „Последњи круг у Монци“ Александра Бошковића и „Крос кантри“ и „Бициклисти“ Пурише Ђорђевића.

Награде за животно дело, најавили су организатори Фестивала, Туристичка организација „Златибор“ и „Маја филм“, биће уручене Милени Дравић и постхумно Драгану Николићу „који су играли у четири филма са спортском тематиком“. Као гости ове културне смотре, која се организује поводом прославе дана општине Чајетина, најављени су Аница Костелић, Бојан Крижај, Светлана Китић, Дражен Далипагић и Дане Корица.

– Фестивал траје мало да би све показали публици. Изабрали смо сваког дана по три сата програма јер желимо да представимо интересантне земље, занимљиве спортове и и добре филмове – најавио је Јован Марковић, уметнички директор Фестивала.

И овога пута наставља се сарадња са „Филмским новостима“ из чије продукције ће бити приказана серија „Свет тениса“. У петом издању Фестивала као спортски град биће промовисан Шабац који гаји рукометну традицију.

(В. Лојаница, Блиц, 17. јун 2016.)