Од 17. до 31. јула у Ариљу

Ариљска летња музичка манифестација – АРЛЕММ 2016

АРЛЕММ 2016

АРЛЕММ 2016 – Ариљска летња музичка манифестација биће одржана од 17. до 31. јула у Ариљу, чему претходи уметнички караван манифестације на трговима пет градова западне Србије.

Путујући караван уметничких дела који се састоји од 18 аудиовизуелних инсталација и 36 фотографија, насталих током трајања Ариљске летње музичке манифестације, јединствене смотре која свим генерацијама, а посебно младима, успешно приближава класичну, духовну, традиционалну и џез музику и креативне ствараоце, обишао је Ивањицу. Ових дана, од 22. јуна до 2. јула, „АРЛЕММ – уметнички караван“ налазиће се на главном градском тргу у Чачку, а потом у Ужицу од 2. до 9 јула, Пожеги од 9. до 16. јула и Ариљу у току трајања АРЛЕММ-а.

МИСИЈА ПРОЈЕКТА „АРЛЕММ – УМЕТНИЧКИ КАРАВАН“

Представљањем фотографија путем неуобичајеног уметничког каравана, отвара се један нови поглед у стварност, а који на најбољи начин може бити употпуњен изградњом међусобног поверења и подршке. На тај начин се доприноси изградњи новог циклуса ширења циљева које има класична музика и уметност, што би условило напредак социјалних и духовних карактеристика младих, а то би уједно био главни циљ и мисија.

Идеја МУЗИКУС-а је да од западне Србије направи културни центар и престоницу културе током летњег периода. Поред тога што окупљамо најбоље уметнике и музичаре, тежимо да становништву пружимо могућност посете врхунским уметничким догађајима и на тај начин, код њих, изградимо свест о правим културним вредностима.

Пројектом „АРЛЕММ – уметнички караван“ настојимо да фотографијама пренесемо поруку целој Западној Србији, путем „ухваћеног тренутка“, талената и звука који се види.

Приказивањем изложбе фотографија „АРЛЕММ – уметнички караван“ шаље се јака порука коју овај пројекат носи у себи. С обзиром да се педагошки рад у оквиру пројекта АРЛЕММ одиграва у четири зида, ово је могућност да шира јавност види рад, посвећеност, развијање и рађање талената, уметности, реакције деце и реакције професора.

Пројектом „АРЛЕММ – уметнички караван“ настојимо да у људима пробудимо емоције и подстакнемо их на размишљање. Оно што је најлепше у уметности коју стварамо овим путем су дела која остају после нас. То је траг који остаје некада и негде забележен. Фотографије настале током трајања пројекта АРЛЕММ су тренутак нечије инспирације. Са једне стране, то је тренутак сачуван за вечност, а са друге јединствен и лепо упакован делић секунде који на сваког посетиоца оставља јединствен и непоновљив утисак.

Свечано отварање овогодишње Ариљске летње музичке манифестације обележиће наступ познатог виолинисте Стефана Миленковића, док је свечано затварање 31. јула резервисано за певачицу православне духовне музике Дивну Љубојевић.

На „АРЛЕММ арт фестивалу“, тродневном музичком догађају у оквиру манифестације, који се одржава на неколико прелепих и инспиративних локација, од острва Уски Вир на реци Рзав до порте Цркве Светог Ахилија, чија се лепота може поредити са најзначајнијим светским споменицима културне и историјске баштине, биће одржано низ концерата, јавних часова и предавања са циљем окупљања уметника, обављања музичке едукције младих и препознавања талената. Тако да ће на речном острву Уски Вир 29. јула наступити гитарски двојац Мирослав Тадић и Влатко Стефановски, а сутрадан „Мишко Плави трио” у саставу Мишко Плави, Васил Хаџиманов и Срђан Дункић Џони, уз гостовање младе трубачке звезде из Ариља Данијеле Веселиновић.

На организацији фестивала АРЛЕММ, с циљем да се млади и шира публика заинтересују за праве културне вредности, истрајава уметничка породица Младеновић, образована на светским конзерваторијумима.

Покровитељи фестивала су Министарство за културу, општина Ариље, Црквена општина и Народна библиотека Ариље, СОКОЈ, а партнери су Весна Грбовић и пријатељи АРЛЕММ у САД.