Пети Међународни фестивал пантомиме у Врању

Успешно завршен 5. P(h)antomfest

Пети Међународни фестивал пантомиме – P(h)antomfest завршен је у суботу увече изузетним наступом америчког пантомимичара Грега Голдстона.

P(h)antomfest 2016

Он је публици у Врању представио највише домете уметности пантомиме као прави наследник технике и рада Марсела Марсоа. Интелектуализам његових покрета је водио присутне кроз различите светове и ситуације не остављајуци дилему да се бори са непослушним шеширом, плеше са кишобраном, налази на првом састанку у биоскопу или свађа са колегама музичарима у концертној дворани. Публика је феноменални наступ овог једног од најзначајних америчких пантомимичара у овом тренутку наградила стојећим овацијама.

P(h)antomfest 2016

Грег Голдстон је у петак у пуној сали Америчког кутка при Народној библиотеци у Врању одржао предавање/дискусију под називом „Када је покрет гласнији од речи“ на коме је говорио о својој каријери, раду и техници пантомиме, као и сарадњи са Марсоом приказавши том приликом фотографије са турнеје и наступа са Марсоом из своје личне архиве.

У петак увече је веома успешно, премијерно, у склопу обележавања 400 година од смрти Вилијама Шекспира, изведена представа пантомиме „Хамлет“ у режији Трајчета Гјоргиева, настала у продукцији Фестивала. Оно што је занимљиво када је ова поставка Хамлета у питању је што представи играју глуви и наглуви глумци, чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање.

P(h)antomfest 2016

Они су одговорили изазову и публици представили Хамлета без речи, али са пуно емоција. Мимиком лица и покретима тела постављали су вечна питања о љубави, смрти, издаји, која Хамлета чине актуелним у сваком времену, за шта су награђени громогласним аплаузом.

Румунски уметник Паул Чимпојеру је исте вечери у својој представи „Homo Americanus“ невероватном енергијом представио сву суровост искустава румунског имигранта у Њујорку. Комбинацијом пантомиме, плеса, борилачких вештина на сцени је истраживао феномен одласка и повратка са идејом да се од себе не може побећи, те да када си тамо – још увек си овде.

P(h)antomfest 2016

Мето Јанакиевски је у суботу у оквиру програма „Пантомима излази на улицу“ у Горњој чарсији, делу Врања са претежно ромским становништвом, извео перформанс под називом „Бакији у походе“. Мето је у интеракцији за присутним грађанима показао да пантомима као универзални језик уклања све баријере, изазива осмехе и реакцију, нарочито код најмлађих, а посебна пажња посвећена је споменику Бакији Бакићу, легендарном трубачу. На тај начин је одата почаст родоначелнику врањске трубе, још једног универзалног језика по коме је Врање препознатљиво у свету.

P(h)antomfest 2016

„Са великим задовољством могу да кажем да је пети, јубиларни P(h)antomfest завршен веома успешно. Он представља један логични наставак развоја који смо зацртали од самог настанка фестивала на коме су посетиоци могли да уживају у премијерним представама и техникама пантомиме које до сада нису имали прилике да виде. Драго ми је што је фестивал у ових пет година задобио поверење публике, медија и институција које нас подржавају, што представља одличну основу да у наредним годинама P(h)antomfest настави да се развија и расте – то је наша највећа жеља, али и обавеза као организатора“, изјавио је директор Међународног фестивала пантомиме P(h)antomfest Небојша Новковић.

(phantomfest.rs)