У Дому омладине Београда од 18. јуна

Изложба о социјалистичкој диско култури у СФРЈ

Изложба „Остати жив: Социјалистична диско култура“

У суботу 18. јуна у 20 часова, у Клубу Дома омладине Београда, биће отворена изложба Марка Зубака „Остати жив: Социјалистична диско култура“.

Тема ове изложбе је диско култура која се крајем 1970-их и почетком 1980-их година развила у СФРЈ, увукавши се у бројне поре друштва, да би на крају остала заборављена.

Изложба се бави данас заборављеном диско грозницом која је крајем 1970-их и почетком 1980-их година захватила социјалистичку Југославију премда је по свом хедонизму и ескапизму негирала оригиналну радну етику, једнакост и модернистички прогрес социјализма. Изложба ће указати на различита, (не)очекивана изворишта диска који је у Југославији израстао на подлози развијене забавне музике, али и потенцијално субверзивних жанрова деривираних из роцка, попут беата и функа. Осветљавајући пренос диско културе у ново социјалистичко окружење, пратиће се његова популаризација као облика западне поп културе, али и последично етаблирање и стапање с непосредним импулсима које је резултирало стварањем властитог диско идиома, сходно постојећој околини.

Изложба „Остати жив: Социјалистична диско култура“

Изложба приказује југословенски диско као комплексни друштвено-културни феномен, чији су се ефекти прелили изван уске музичке сфере. Експонати документују његов утицај на стварање специфичног животног стила, естетике и погледа на сексуалност, чему је увелико допринео функционални, плесни карактер диска прикладан за употребу у различитим контекстима. Југословенски део је пример експлозије потрошачког социјализма и окрета од старог к тржишном моделу културе. У том смислу, изложба третира диско као својеврсни излог у касни југословенски социјализам, приказујући га као симптом његових инхерентних контрадикција и продукт система које је одустао од властите идеологије, прихватајући своју негацију на невербалној, плесној разини.

Изложба ће бити отворена до 26. јуна 2016. године.

Марко Зубак, рођен је 1975. године у Загребу где је завршио Филозофски факултет, смер историја и филозофија. За време студија пет година радио је као новинар, критичар и уредник у редакцији културе на загребачком Радију 101, те потом као уредник у издавачкој кући Профил. Магистрирао је на Central European University у Будимпешти где је и докторирао с тезом о омладинској штампи у социјалистичкој Југославији (која је тренутно у поступку објављивања). Током студија у Мађарској радио је на сакупљању филмске грађе за Open Society Archives, а годину дана боравио је и на студијском боравку на Osteuropa-Institut-у на Freie Universität-у у Берлину. Од 2007. године ради као научни истраживач на Хрватском институту за историју у Загребу где се бави студентским покретима и субкултурама, медијима и популарном културом у социјалистичкој Југославији. Саставио је једну антологију, заступљен је у неколико зборника, објављивао је чланке у стручним часописима и аутор је две изложбе „Југославенски омладински тисак као underground press (1968-1972)“ (представљена у Галерији Дома омладине Београда 2015. године) те „Остати жив: Социјалистичка диско култура“ које су до сада одржане на више локација. Тренутно се бави клупском културом у социјалистичкој Југославији.