Zlatibor 2016

Najbolji na petom Međunarodnom festivalu sportskog filma

Na petom Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru u konkurenciji je bilo 35 filmova iz 17 država, a nagrada za najbolji tim festivala pripala je filmu „Mihail Talj – Žrtva kraljice“.

Međunarodni festival sportskog filma „Zlatibor 2016“

Odluke žirija petog Međunarodnog festival sportskog filma „Zlatibor 2016“:

Film „Mihail Talj – Žrtva kraljice“, autorke Marine Orlove iz Rusije, dobitnik je nagrade GRAND PRIX za najbolji film festivala, a presudna je bila originalnost rediteljskog pristupa temi o sportu. Rediteljka je na dramatičan način prikazala agoniju i ekstazu šahovskog genija, legendarnog svetskog šahovskog prvaka Mihaila Talja, upamćenog po napadačkoj i beskompromisnoj igri zbog čega su ga ljubitelji šaha zvali „Gusar iz Rige“.

Nagrada za sportske legende u filmu dodeljena je filmu „Rukometni vanzemaljci“, reditelja Juga Radivojevića, a priznanje je otišlo u ruke legendarnim rukometašima „Metaloplastike“, timu koji je dva puta uzastopno osvajao šampionat Evrope. Po rečima žirija, gledajući ovaj film bili su fascinirani njihovom sportskom i ljudskom veličinom.

Španskom reditelju Žordiju Lompartu pripala je Nagrada za najbolju režiju „Dinko Tucaković“ za film „Barsa sanja“, koji pokazuje kako se na pravi način neguju vrhunske vrednosti u sportu. Reditelj je uspeo da eruptivni izliv emocija pripadnosti klubu usmeri u civilizacijski domet stvaranja jednog od najboljih klubova na svetu.

Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film dodeljena je filmu „Prva trojka“ u režiji Arzu Uršan iz Rusije. Ovaj film vrlo uspešno prikazao kako je zahvaljujući odluci da fudbaleri zimi igraju fudbal nastao hokej u SSSR-u i postao reprezentativan sport u svetskim razmerama, rečeno je u obrazloženju žirija.

Filmu „Izbrisano iz biografije“, reditelja Vuka Dapčevića i autora Duške Jovanić, pripala je Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film. Autori su kroz lik Ljubice Otašević, najfatalnije Srpkinje toga doba, prikazali sve uspone i posrtanja u potrazi za ličnom slobodom.

Dobitnici Nagrade za najbolju fotografiju su direktori fotografije Toni Pirs Roberts i Vil Hamfris za film „Jahač“ u režiji Sibila H. Mejra iz Velike Britanije, a nagrada im je pripala za prefinjeno oslikavanje mitske priče o čoveku i konju.

Nagrada za visoke moralne vrednosti u sportu dodeljena je filmu „Tapavica“ u režiji i produkciji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića. Film je po oceni žirija doprineo kulturi sećanja.

Žiri Festivala je radio u sastavu: predsednik žirija Darko Bajić – filmski reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti, Marina Lapteva iz Rusije – osnivač festivala „Planeta ljubavi“ i studentskog i amaterskog filma u Uljanovsku, i Sima Brdar – filmski reditelj iz Republike Srpske.

Nagrade su dodeljene poslednjeg dana Festivala, u nedelju 3. juna, u kongresnom centru „Srbija“ na Zlatiboru.