У среду 6. јула

Почео трећи „Театар у тврђави“ у Смедереву

У Малом граду Смедеревске тврђаве у среду 6. јула почео је трећи позоришни фестивал „Театар у тврђави“, под слоганом „Добро дошли у позориште“, на коме ће бити одиграно шест представа.

„Театар у тврђави“ - отварање

„Овај фестивал биће посвећен великим писцима, домаћим и страним, који су део наше и светске традиције. Ово је повратак великих имена. Вечерас и наредних дана имаћемо увид у то шта је позориште у Србији. Овога пута ћемо ићи шире по Србији, а мање по Београду, који одавно није Београд. На овај начин ћемо одати неку почаст овом простору и славној династији Бранковић“, рекао је отварајући фестивал председник Организационог одбора фестивала и истакнути драмски писац и сценариста Радослав Павловић.

Првог дана су на сцену изашли чланови ансамбла Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина који су Брехтовим комадом „Човек је човек“ отворили фестивал, а вечерас је на програму била представа „Магареће године“, по роману Бранка Ћопића, у извођењу позоришта „Бошко Буха“ из Београда.

За трећи дан фестивала, у петак, заказана је представа „Иза кулиса“, по тексту Мајкла Фрејна, коју такође изводи позориште „Бошко Буха“. Субота је резервисана за представу „Јулије Цезар“ Виљема Шекспира, у режији Кокана Младеновића и копродукцији Народног позоришта из Сомбора, Града Театра Будва и Центра за културу Свилајнац, а недеља за представу Шабачког позоришта „Кафаница, судница, лудница“ по тексту Бране Црнчевића.

У понедељак, 11. јула, „Театар у тврђави“ затварају Крушевачко позориште и Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице представом „Ваљевска болница“ Добрице Ћосића.

У оквиру пратећег програма фестивала посетиоци у Малом граду могу да погледају изложбу „Скулптуре” вајара Ивана Јеремића из Смедерева. Кроз свој рад Јеремић се критички поставља према питању да ли је наука у функцији човека или човек постаје жртва трансхуманизма и нових медија. Изложба је резултат сарадње са Факултетом примењених уметности у Београду.