Златибор 2016

Најбољи на петом Међународном фестивалу спортског филма

На петом Међународном фестивалу спортског филма на Златибору у конкуренцији је било 35 филмова из 17 држава, а награда за најбољи тим фестивала припала је филму „Михаил Таљ – Жртва краљице“.

Међународни фестивал спортског филма „Златибор 2016“

Одлуке жирија петог Међународног фестивал спортског филма „Златибор 2016“:

Филм „Михаил Таљ – Жртва краљице“, ауторке Марине Орлове из Русије, добитник је награде GRAND PRIX за најбољи филм фестивала, а пресудна је била оригиналност редитељског приступа теми о спорту. Редитељка је на драматичан начин приказала агонију и екстазу шаховског генија, легендарног светског шаховског првака Михаила Таља, упамћеног по нападачкој и бескомпромисној игри због чега су га љубитељи шаха звали „Гусар из Риге“.

Награда за спортске легенде у филму додељена је филму „Рукометни ванземаљци“, редитеља Југа Радивојевића, а признање је отишло у руке легендарним рукометашима „Металопластике“, тиму који је два пута узастопно освајао шампионат Европе. По речима жирија, гледајући овај филм били су фасцинирани њиховом спортском и људском величином.

Шпанском редитељу Жордију Ломпарту припала је Награда за најбољу режију „Динко Туцаковић“ за филм „Барса сања“, који показује како се на прави начин негују врхунске вредности у спорту. Редитељ је успео да еруптивни излив емоција припадности клубу усмери у цивилизацијски домет стварања једног од најбољих клубова на свету.

Награда за најбољи краткометражни документарни филм додељена је филму „Прва тројка“ у режији Арзу Уршан из Русије. Овај филм врло успешно приказао како је захваљујући одлуци да фудбалери зими играју фудбал настао хокеј у СССР-у и постао репрезентативан спорт у светским размерама, речено је у образложењу жирија.

Филму „Избрисано из биографије“, редитеља Вука Дапчевића и аутора Душке Јованић, припала је Награда за најбољи дугометражни документарни филм. Аутори су кроз лик Љубице Оташевић, најфаталније Српкиње тога доба, приказали све успоне и посртања у потрази за личном слободом.

Добитници Награде за најбољу фотографију су директори фотографије Тони Пирс Робертс и Вил Хамфрис за филм „Јахач“ у режији Сибила Х. Мејра из Велике Британије, а награда им је припала за префињено осликавање митске приче о човеку и коњу.

Награда за високе моралне вредности у спорту додељена је филму „Тапавица“ у режији и продукцији Огњена Ракчевића и Милана Тодоровића. Филм је по оцени жирија допринео култури сећања.

Жири Фестивала је радио у саставу: председник жирија Дарко Бајић – филмски редитељ и професор Факултета драмских уметности, Марина Лаптева из Русије – оснивач фестивала „Планета љубави“ и студентског и аматерског филма у Уљановску, и Сима Брдар – филмски редитељ из Републике Српске.

Награде су додељене последњег дана Фестивала, у недељу 3. јуна, у конгресном центру „Србија“ на Златибору.