„Премошћавања“ у Ивањици

Најава „Нушићијаде 2016“

Нушићијада, ивањички колаж фестивал и носилац европског признања „Европа за фестивале, фестивали за Европу“ (ЕФФЕ), одржаће се ове године у периоду од 26. до 28. августа под слоганом „Премошћавања“ и обележити 110 година од изградње једног од варошких симбола – каменог моста на реци Моравици.

Нушићијада 2016

Овогодишња Нушићијада својим програмским садржајима – позоришним представама, музичким концертима, уличним перформансима, изложбама и образовним програмима креираће јединствени спој путева, људи, култура и нација.

Музичка премошћавања представиће различите жанрове и музичке форме за све генерације. Од Ивањичана дугои тражени Дарко Рундек са својим Карго тријом, чији последњи албум носи име „Мостови“, сигурно ће обележити овогодишњи концертни програм, заједно са YU групом која слави 45 година постојања и која је током свих година раздрајања остала симбол дуготрајног споја старе Југославије. Музику из целог света изводиће још Новосадски Биг Банд и Бојана Стаменов, Земунски камерни оркестар, латино бенд Мамбо Старс и камерни састав Интермеззо, а фестивал ће затворити концерт староградске музике који ће нанизати песме које спајају народе, и спојити музку и глуму захваљујући Небојши Дугалићу, Жарку Данчуу и бројним другим уметницима.

Позоришна представа „Мајстори, мајстори“ Горана Марковића у режији Милана Караџића поново ће довести позориште Бошко Буха на даске ивањичке велике сцене, али овога пута без Милорада Мандића Манде коме ће се представа играти у част. Осим Зорана Цвијановића, Милице Михајловић, Милоша Влалукина, Бојане Ординачев, Андрије Младеновића, Дејана Луткића и још скоро 40 глумаца из „Мајстора“, ивањичка публика дружиће се и са Миљаном Прљетом који потписује режију и игра у представи „Генерална проба Нушића“, а која ће бити премијерно изведена на Нушићијади. На фестивалу ће играти кабаре „Цимет и ванила“, две аматерске представе, а затвориће га представа Војкана Арсића „Сумњиво лице“ у продукцији Центра Е8, Миксер Хауса и фестивала Нушићијада, а која је, захваљујући бриљантном концепту редитеља, сјајној адаптацији драматуршкиње Милене Богавац и страственој изведби младих глумаца дала потпуно несвакидашњи печат овом, скоро две стотине пута постављеном, Нушићевом комаду.

За неопходну дозу хумора и сатире побринуће се Зоран Кесић и екипа Њуз.нет, стенд ап комичари Срђан Динчић и Дарко Митровић и учесници Конкурса за најбољу кратку сатиричну причу.

Кроз академски програм фестивала биће представљена књига „Ивањичани у слици и причи“, као и публикација „Моравичка премошћавања“, које ће бити и визуализоване кроз изложбене поставке и оживљене кроз разговоре. О Премошћавањима говориће и беседници са Правног факултета из Београда и Републике Српске. Ове године путем „Живе библиотеке“ посетиоци Нушићијаде имаће прилику да изнајме живе књиге и на јединствен начин доживе животна искуства и приче других.

Најмлађе нушићевце током сва три дана на дечјој сцени чекаће бројне представе, интерактивне и едукативне радионице, играрије и анимације. На улицама ће се одвијати перформанс „Мост погледа”, испред сцене „Округло, па на ћоше“ плесати варошке игре са Клубом кљубитеља плеса, на фудбалском стадиону играти шаљива утакмица, а у читавој вароши и кафанама без фајронта живети тродневни фестивалски режим који, након преузимања кључева града заводи Бранислав Нушић.

Дођите да заједно оживимо дух овог великог писца, уживамо у садржајима и атмосфери фестивала и, ако је потребно, премостимо непремостиво.

( nusicijada.rs )