Завршен 45. Софест

Филм „Поред мене“ победник 45. Софест-а

Сопот, 9. јул – Главна награда фестивала статуета „Сунце Софеста“ за најбољу фотографију у филму „Поред мене“ припала је Маји Радошевић.

45. Со-Фест - Награђени
Фото: Фонет

Филмски фестивал „Софест“, један од наших најдуговечнијих фестивала, вечерас је свечано привео крају своје 45. издање. Током пет дана, публика је у Сопоту имала прилике да погледа најбоља остварења домаће кинематографије из прошле године, али и да награди оне који су учествовали у њиховом стварању.

Наша позната манекенка и глумица, Анђелија Вујовић, била је водитељка свечаног затварања, и саопштила одлуке стручног жирија који су ове године чинили Јоца Јовановић- председник жирија и култни филмски редитељ, Дамјан Радовановић – директор фотографије, и Жељко Антовић – сценограф.

Ове године фокус „Софеста“ била је камера, те је тако главна награда фестивала статуета „Сунце Софеста“ (123.000 дин) за најбољу фотографију у филму „Поред мене“ припала Маји Радошевић, „за снажан, искрен и аутентичан приказ стања у друштву код младих људи изражен кроз храбре и провокативне филмске призоре“. Награду је обезбедио Филмски центар Србије.

Остале награде стручног жирија чиниле су статуете „Сунце Софеста“ (по 50 000 динара). За најбољу костимографију (награду је обезбедила Модна кућа Мона) награђена је Јелена Петровић („Смрдљива бајка“), а за најбољу сценографију Александар Денић („Игра у тами“). Награда за најбољу оригиналну музику припала је Добрици Вишњићу („Породица“), а за најбољи дизајн звука Зорану Максимовићу и Огњену Попићу („Процеп“). Филм „Поред мене“ донео је још једну награду свом редитељу Стевану Филиповићу, овог пута за најбољу монтажу.

Председник жирија, Јоца Јовановић, је похвалио нови концепт фестивала и спремност за промене.

Награде је такође додељивао и жири публике који су чинили Ана Галић, Александар Чупић, и Богдан Короман. Награда жирија публике за најбољи филм у износу од 123.000 динара и статуета „Слобода“, припала је продуцентској кући Хyпнополис за филм „Поред мене“ уз образложење да „филм даје упечатљив приказ отуђености једне читаве генерације коју маестрално на филмско платно доноси плејада младих српских глумаца због којих вреди отићи у биоскоп“. Редитељ и сценариста филма Стеван Филиповић, и сценаристкиња Милена Богавац, такође су награђени дипломама.

Жири публике је такође доделио две глумачке награде, које од ове године носе име „Бата Живојиновић“, такође у износу од 123.000 динара. За најбољу улогу награђена је Јелена Ђокић („Смрдљива бајка“), а за мушку Радош Бајић („Браћа по бабине линије“).

(ffs.rs)