Уз рекордан број учесника

Одржана 18. балканска смотра стрипа у Лесковцу

18. Балканска смотра младих стрип аутора

У Лесковцу је одржана 18. Балканска смотра младих стрип аутора, на којој је ове године учествовало рекордних 2326 учесника из 42 земље света, из Европе, Африке, Азије, Аустралије, Северне и Јужне Америке.

Плакету „Никола Митровић Кокан“, најстарију награду за допринос српском стрипу у земљи, додељена је Јовану Стојановићу и Живојину Тамбурићу, нашим ствараоцима из дијаспоре. Интернационалну награду „Миодраг Величковић Мивел“ за сатиричан стрип добио је интернационални мајстор карикатуре и стрипа Тошо Борковић.

18. Балканска смотра младих стрип аутора

Осамнаеста Балканска смотра младих стрип аутора одржана је од 24. до 26. јуна. Уз такмичарску изложбу младих стрип аутора, отворена је и изложба „Титаник – Једна графичка завера“ Дидијера Свисена Алакантеа, Бернарда Колеа и Ивана Стојановића Фикија, као и изложба „Савремени турски стрип“ у Галерији Народног музеја. Ово је први пут да се стрип Турске представио у било којој држави Источне Европе.

18. Балканска смотра младих стрип аутора

На простору бивше СФРЈ данас постоји око 25 стрип фестивала, а само их Србија данас има десетак. Један је старији од свих осталих, а то је Балканска смотра младих стрип аутора, која постоји од јула 1998. године. Ипак, њена старост и дуговечност није једини разлог по коме је ова стрип манифестација позната. Она већ годинама сваке године поставља светски рекорд у масовности, само да би га наредне године сама оборила. Тако је 17. балканска смотра 2015. поставила светски рекорд тиме што је имала 1709 учесника из 36 земаља.

„То су цифре, које је по сведочанству најеминентнијег стрип теоретичара на свету Британца Пола Гравета, чине рекордером по масовности учешћа излагача на било ком стрип фестивалу на свету! Такође, на смотри ће лично гостовати око 90 стрип аутора из Француске, Италије, Велике Британије, Француске, Белгије, Македоније, Црне Горе, Румуније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Бугарске и Србије, као и први пут гости из Русије и Турске.

Број гостију који лично посећују фестивал такође је незабележен у овом делу Европе, а треба додати да су питању су стрип аутори који објављују за највеће светске стрип издаваче, редом цртачке звезде у земљама из којих долазе и на светској стрип сцени“, рекао је Марко Стојановић, предавач у школи стрипа Никола Митровић Кокан, најављујући ову смотру.

18. Балканска смотра младих стрип аутора

Осаманеста балканска смотра је за три дана трајања имала 22 дешавања у виду предавања, промоција, трибина, отварања изложби, као и концерт групе P.M.S. Squad за госте и посетиоце смотре. Такође, на Осамнестој балканској смотри одржана су и два мастер класа.

18. Балканска смотра младих стрип аутора

Организатори Балканске смотре младих стрип аутора су Марко Стојановић, Милош Цветковић и Иван Стојановић испред Лесковачке школе стрипа Никола Митровић Кокан, а суорганизатор је Лесковачки културни центар. Ова манифестација је и ове године одржана уз помоћ града Лесковца и компаније „Actavis“.

Фотографије: Фејсбук страница „Балканска смотра младих стрип аутора“

(РТС, 27. јун 2016.)