73. Међународни филмски фестивал у Венецији

Кустурица у трци за „Златног лава“

Филм Емира Кустурице „На млијечном путу“ на венецијанском фестивалу. У конкуренцији и Кончаловски, Малик, Вендерс… На истом фестивалу прво признање за „Сјећаш ли се Доли Бел“.

Прочитајте више

In memoriam

Дан када су „отишли“ Винсент ван Гог и Луис Буњуел

Дана 29. јула двојица великана напустила су овај свет: постимпресионистички холандски сликар Винсент ван Гог 1890, а шпанско-мексички редитељ Луис Буњуел 1983. године.

Прочитајте више

Музичка независна етикета „Слушај најгласније“

Издања „Слушај најгласније“ за бесплатно преузимање

Зденко Фрањић, оснивач најзначајније независне етикете на овим просторима „Слушај најгласније“, одлучио је понудити сва издања ове куће за бесплатано преузимање на интернету.

Прочитајте више

Најскупље књиге на свету

Књиге за све паре

Ово су до данас неке од најскупљих књига на свету које су високу цену достигле на аукцијама, а налазе се како у установама културе, тако и у приватним колекцијама.

Прочитајте више

„Пијанец 2016“ у Делчеву

Српски сатиричари на фестивалу хумора, сатире и карикатуре у Македонији

На Међународном фестивалу хумора, сатире и карикатуре „Пијанец 2016“ у Делчеву, у Македонији, у суботу 30. јула учествоваће и сатиричари из Србије.

Прочитајте више

Илустрована збирка песама о легендарном српском јунаку

Краљевић Марко је наш Чак Норис

Духовите песме за децу о српском јунаку из средњег века чине књигу Бранка Стевановића „Авантуре Краљевића Марка“, чије је ново и прерађено издање објавила „Лагуна“.

Прочитајте више

23. Фестивал европског филма „Палић“

„Златни торањ” за филм „Тони Ердман”

Палић – Немачки филм редитељке Марен Аде „Тони Ердман“ о замршеном односу оца и ћерке испричан кроз хумор најбољи је филм 23. Фестивала европског филма на Палићу.

Прочитајте више

Сећање на Данила Киша

Гробница копана завишћу

Кад је Данило Киш, разбарушен и са вишком талента не само за књижевност, већ и за песму, гитару и кафанску реч, крочио на књижевну сцену, као да се само чекало кад ће његова висина привући громове.

Прочитајте више