Илустрована збирка песама о легендарном српском јунаку

Краљевић Марко је наш Чак Норис

Краљевић Марко

Духовите песме за децу о српском јунаку из средњег века чине књигу Бранка Стевановића „Авантуре Краљевића Марка“, чије је ново и прерађено издање објавила „Лагуна“.

– Претпостављам да савремено дете, у доброј мери, кроз ову књигу Марка доживљава као некаквог средњовековног Чака Нориса. У овом случају, здрав хумор са неизоставним елементима човечности гради спону између вишевековне теме и добродошлих свежих читалаца. Томе су, свакако, допринеле и одличне илустрације Косте Миловановића, на граници „стриповности“ – каже, за „Новости“, Стевановић.

Ова збирка песама је освојила већ пет књижевних награда, међу којима су „Невен“ и „Доситејево перо“, а почиње стиховима: „Кад је рођен Краљевићу Марко, / сигурно је било лето жарко. / Ако ништа – бар због риме згодне: / рађао се „летњи дан до подне!“

– Рекао бих да интересовање за мит о Марку Краљевићу, највећем балканском епском јунаку, не јењава ни код нове генерације читалаца. Јунаци са којима се данашња деца поистовећују не разликују се много од јунака из пређашњих времена. Иза маске модерног Спајдермена, осавремењеног Бетмена, Шрека, иза Бастијана, па и Харија Потера, разноразних јунака надљудске снаге и наднаравних моћи ради афирмације праведности и доброте, извирују Херкулес, Иља Муромец, Виљем Тел, Робин Худ, Ајванхо, Дејви Крокет, а Краљевић Марко је наш представник међу њима – каже аутор.

Краљевић Марко

БЛИЖИ ДАНАШЊОЈ ДЕЦИ

Представа о Марку вековима је у Срба уврежена и непромењена. Стевановић је легенду реновирао с мером, укусом, духом и љубављу, служећи се благом пародијом, доброћудном иронијом, другарском пошалицом. Ослањајући се на радовићевску поетику, песник је Марка приближио свету данашње деце – оценио је Владимир Андрић.

(Б. Ђ., Вечерње Новости, 23. јул 2016.)