Најскупље књиге на свету

Књиге за све паре

Ово су до данас неке од најскупљих књига на свету које су високу цену достигле на аукцијама, а налазе се како у установама културе, тако и у приватним колекцијама.


(Прва) Књига о Уризену – 2,5 милиона долара

(The [First] Book of Urizen / William Blake)

Прва књига о Уризену

Ова пророчко дело славног енглеског књижевника Вилијема Блејка први пут је штампано 1794. године и сматра се најважнијим и најкритичкијим његовим делом.

У свету постоји свега 8 сачуваних примерака ове књиге, а 1999. године један примерак је на аукцији у Њујорку продат непознатом колекционару за 2,5 милиона долара.


Звери Нортамберленда – 2,97 милиона фунти

(The Northumberland Bestiary)

Звери Нортамберленда

Прецизно порекло књиге је непознато. Претпоставља се да је настала у периоду од 1250. до 1260. године на северу Енглеске. У Британској библиотеци се води да је књига настала у периоду од 1200. до 1210. године.

Ова књига представља једну од најпознатијих сликовница свог времена у којој се налазе илустрације различитих врста звери. Илустрације прате моралне поуке које одржавају уверење да је свет настао по Речи Божјој и да свако живо биће има свој посебан смисао.

Књига је на аукцији у Лондону достигла суму од 2,97 милиона фунти од стране приватног колекционара да би 2007. године била препуштена Џи Пол Гети музеју (J. Paul Getty Museum) у Лос Анђелесу.


Космографија – 3,9 милиона долара

(The Cosmographia – The Geographia / Claudius Ptolemy)

Космографија

Сматра се првим атласом на свету и првом књигом где су коришћени гравирани цртежи, настала између 90. и 170. године. Клаудије Птоломеј је о њој проучавао геоцентричну концепцију космоса (Земља је у центру света).

Продата је у Лондону 2006. године за 3,9 милиона долара.


Приче Барда Бидла – 3,98 милиона долара

(The Tales of Beedle the Bard / J. K. Rowling)

Приче Барда Бидла

Џоана Кетлин Роулинг, ауторка позната по серији књига о Харију Потеру, направила је седам јединствених копија дела „Приче Барда Бидла“. У књизи се налазе илистрације које је лично нацртала. Шест копија је поделила пријатељима и издавачу, а када се 2007. године један примерак појавио на аукцији откупљен је за невероватних 3,98 милиона долара. Новац је уплаћен у добротворне сврхе за децу.


Трактат о воћкама – 4,5 милиона долара

(Traité des arbres fruitiers / Henri-Louis Duhamel du Monceau)

Трактат о воћкама

Књига објављена 1768. године рад је француског лекара, поморског инжењера и ботаничара Анрија Луја Диамела ди Монсоа. Детаљно приказује 16 врста воћа и њихових сорти пропраћених илустрацијама.

На аукцији у Бриселу 2006. године продата је за 4,5 милиона долара.


Гутенбергова Библија – 4,9 милиона долара

(The Gutenberg Bible)

Фото: smu.edu

Библија на латинском коју је штампао Јохан Гутенберг (Johannes Gutenberg) у Мајнцу око 1455. године прва је штампана књига на Западу, одштампана техником покретних слова. Штампана је на 1.282 странице у тиражу између двеста и триста примерака.

До данас је идентификовано 49 примерака, али само 21 је комплетно. Поред тога, постоји значајан број појединачних листова који вероватно представљају још око 16 примерака. Цена само једног листа може да премаши суму од 65 хиљада долара. Најскупљи примерак продат на аукцији 1987. године плаћен је 4,9 милиона долара, што је према данашњој вредности више од 10 милиона. Верује се да је данашња вредност ове књиге око 30 милиона долара.


Први фолио – 6,1 милион долара

(First Folio / William Shakespeare)

Фото: folger.edu

„Шекспирове комедије, историје и трагедије“, објављене 1623. године, прва су штампана збирка Шекспирових комада, познатија и под називом „Први фолио“. Издате седам година након ауторове смрти показале су се као најтрајнији пример енглеске књижевности.

На аукцији 2001. године један примерак књиге продат је за 6,1 милион долара.


Кентерберијске приче – 7,5 милиона долара

(The Canterbury Tales / Geoffrey Chaucer)

Кентерберијске приче

Књига Џефрија Чосера из 1477. године је збирка од 24 приче, од који су 22 написане у стиху, а преостале две у прози. Приче су представљене као део надметања у приповедању међу ходочасницима на путу од Лондона до Кентерберија где су ишли у посету храму Св. Томаса Бекета у Кентерберијској катедрали, а награда је била бесплатан оброк у Табард Ину у Саутворку, при повратку.

Године 1776. књига је продавана за свега 6 фунти, да би 1998. на аукцији један од свега десетак сачуваних примерака оригиналног издања достигао рекордну цену од 7,5 милиона долара. Сви примерци се налазе у приватном власништву.


Птице Америке – 11,5 милиона долара

(The Birds of America / John James Audubon)

Фото: globeedia.blogspot.com

Децембра 2010. године комплетна копија првог издања књиге француско-америчког орнитолога и сликара Џона Џејмса Одибона продата је на аукцији у Лондону за 11,5 милиона долара. У њему се налази 435 ручно бојених принтова и преко 700 врсти птица приказаних у природној величини. Одибон, који је на књизи радио 14 година, користио је жице како би своје „моделе“ постављао у жељени положај.

Прво издање, димензија 99×66 цм, штампано је у деловима између 1827. и 1838. године у Лондону и Единбургу. Постоји свега 120 копија ове књиге од којих 107 припада реномираним установама културе, а остали примерци се налазе у приватним колекцијама. Последња комплетна копија продата је 2012. године за 7,9 милиона долара.


Јеванђеље Хенрија Лава – 11,7 милиона долара

(The Gospels of Henry the Lion)

Фото: pixelizam.com

Јеванђеље је наручио Хенрик Лав, војвода од Саксоније, за Богородичин олтар у опатији Св. Власија у Брауншвајгу. Књига са сва четири јеванђеља на 266 страна настала је између 1175. и 1188. године и сматра се ремек-делом романичке илуминације.

Књигу је купила немачка влада 1983. године по цени од 11,7 милиона долара.


Молитвеник Ротшилда – 13,4 милиона долара

(Rothschild Prayerbook)

Фото: 365mag.ru

Молитвеник штампан између 1500. и 1520. године, димензија је 228×160 мм, декорисан је иницијалима и минијатурама фламанских мајстора.

Био је део колекције коју су нацисти конфисковали 1938, а 2014. године купио га је аустралијски бизнисмен Кери Стоукс за 13,4 милиона долара. Данас је изложен у Народној библиотеци Аустралије.


Псалми из Залива – 14,2 милиона долара

(The Whole Booke of Psalmes – The Bay Psalm Book)

Фото: northcountrypublicradio.org

Пуританци који су, у потрази за верским слободама, основали колонију у Заливу Масачусетса, превели су и издали своју верзију Псалма у Кембриџу 1640. године. Била је то прва књига штампана на тлу британске Северне Америке.

Један од најочуванијих примерака „Псалма из Залива“ продат је 2013. године на аукцији у Њујорку за 14,165 милиона долара.


Јеванђеље Св. Катберта – 14,3 милиона долара

(St Cuthbert or Stonyhurst Gospel)

Фото: thewhynot100.blogspot.com

Џепно издање Јеванђеља по Јовану на латинском језику потиче из VII века, а име је добило по Св. Катберту од Линдисферна у чији је ковчег положено највероватније 698. године. Димензија је 96×136 мм и сматра се једном од најстаријих књига.

Британска библиотека је књигу купила 2012. године за 14,3 милиона долара.


Магна карта – 21,3 милиона долара

(Magna Carta Libertatum – The Great Charter of the Liberties / John Lackland)

Фото: Wikipedia

„Велика повеља слобода“ је енглески уставни документ из 1215. године краља Џона без Земље и представља први корак у дугогодишњем процесу успостављања владавине уставног закона. Тачније, повеља представља својеврсни уговор између краља и групе побуњених барона у којем су потоњима гарантују права која се више не могу ограничити владаревом самовољом.

Јованови наследници на трону штампали су своје верзије повеље, а један примерак повеље из времена Краља Едварда I, објављен 1297, продат је 2007. године америчком бизнисмену Дејвиду Рубенштајну за 21,3 милиона долара.


Кодекс Лестер – 30,8 милиона долара

(Codex Leicester / Leonardo da Vinci)

Кодекс Лестер

Оригинални примерак бележнице Леонарда да Винчија из 16. века купио је Бил Гејтс 1994. године за 30,8 милиона долара, чиме је учинио најскупљом књигом на свету. На 72 стране налазе се скице и Леонардове научне белешке о води, стенама, фосилима, ваздуху и светлости.

Од тридесетак научних дневника које је Леонардо водио, овај је најпознатији. Назван је „Кодекс Лестер“ по Томасу Коуку, грофу од Лестера, који ју је купио 1719. године. Пре Била Гејтса власник је од 1980. године био колекционар Арманд Хамер. Гејтс је убрзо по куповини бележницу скенирао и омогућио да је види остатак света.


Све наведене књиге, а посебно оне не тако скоро продате, данас имају већу вредност од наведене услед пада вредности долара.