23. Festival evropskog filma „Palić“

„Zlatni toranj” za film „Toni Erdman”

Palić – Nemački film rediteljke Maren Ade „Toni Erdman“ o zamršenom odnosu oca i ćerke ispričan kroz humor najbolji je film 23. Festivala evropskog filma na Paliću. Za najbolju režiju nagradu „Palićki toranj“ dobio je rumunski reditelj Kristijan Munđiju, dok su specijalne nagrade dobili domaći „Dnevnik mašinovođe“ i „Ljubav je gorka“.

23. Festival evropskog filma „Palić“

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa u kojem su bili Ješim Ustaoglu (Turska), Rina Šildos (Estonija), Aiste Diržuite (Litvanija), Mihaela Kezele (Nemačka) i Stefan Arsenijević (Srbija) jednoglasno je ocenio da ovom filmu koji „priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost“ pripada nagrada „Zlatni toranj“.

Komedija koja traje neobično dugo (160 minuta) i na Letnjoj pozornici na Paliću pozdravljena je burnim aplauzom, film je u Suboticu dopratila montažerka Hajke Parpliz koja već na trećem filmu sarađuje sa rediteljkom Ade.

Kristijan Munđiju, reditelj rumunskog filma „Matura“, dobitnik je „Palićkog tornja“, a u obrazloženju žiri je naveo da u filmu reditelj „pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivu ubedljivu glumu”.

Kristijan Munđiju je već nekoliko puta dolazio na palićki festival sa svojim filmovima „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“ i „Iza brda“.

Na susretu sa izveštačima sa Palića govorio je o svojoj estetici i shvatanju filma, ali i o generaciji sineasta koji su počeli da stvaraju rumunski film kao reakciju na one koji su snimani do 1989. godine, unoseći u njih istinski život.

Ove godine međunarodni žiri je odlučio da dodeli i dva Specijalna priznanja, i to za film „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića kao „iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom“.

Drugo Specijalno priznanje dodeljeno je poljsko-švedskom filmu „Ljubav je gorka“ Tomaša Vasilevskog koji koristeći fragmente iz života četiri žene gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa „Paralele i sudari“ u kojem su bili Marina Rihter, srpska filmska kritičarka iz Beča, Marija Ulfsak Šeripova, estonska filmska novinarka, i Kolet de Kastro, francuska kritičarka, za najbolji film proglasio je mađarsko ostvarenje „Staza od ljiljana“ u režiji Benedeka Fligaufa.

„Ovaj filmski doživljaj odveo nas je na mesta za koja nismo bili spremni, a potom nas vratio natrag“, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje ovaj žiri dodelio je slovačkom filmu „Eva Nova“ u režiji Marka Škopa, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici koje se pojavljuju kao životne prekretnice.

Prvi put ove godine uveden je i program „Oči u oči“ namenjen mlađoj filmskoj publici i žiri u kojem su bili Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pastorko odlučio je da je najbolji film u ovoj kategoriji „Lekcija“ u režiji Kristine Grozeve i Petra Vlčanova u bugarsko-grčkoj produkciji.

Ovogodišnji Festival evropskog filma na Paliću biće završen večeras prikazivanjem finskog filma „Najsrećniji dan u životu Oli Makija“ i francusko-belgijskog filma „Sveta ljubav“.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala, najavio je da naredni festival zakazuje za 15. jul naredne godine.

(Aleksandra Isakov, Politika / Artija.net portal, 22. jul 2016.)


Mađarska krimi komedija „Ubica čistog srca” reditelja Atile Tila o bandi ubica u invalidskim kolicima očarala je publiku 23. Festivala evropskog filma Palić, koja je ovom ostvarenju dala najviše glasova na sajtu Festivala.

Drugi po redu film po ukusu palićke publike je „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, fenomenalna crnohumorna komedija sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, kojoj je inače žiri Festivala dodelio Specijalno priznanje.

„Toni Erdman”, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog tornja za najbolji film, publika Festivala je takođe prepoznala dodelivšu mu treće mesto.

Najbolji film po glasovima publike je osvojio statuu „Gorki list”. Nagrada „Gorki list” za najbolji film dokazuje da publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti prikazana na Festivalu. Činjenica je da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija.

(K.R., Politika / 23. jul 2016.)