19. Мотовун филм фестивал

Карановић и Жилник награђени у Мотовуну

Награду жирија ФИПРЕСЦИ на 19. Мотовун филм фестивалу добио је филм Мирјане Карановић „Добра жена“.

19. Мотовун филм фестивал

Дело наше глумице и редитељке заслужио је признање због „изузетне глуме и режије“ и јер се на храбар начин бави питањем ратних злочина над невиним људима и унутрашњим борбама морално растргане жене. Награду је преузела глумица из филма Ксенија Маринковић. Филм „Добра жена“ добио је надавно и Златну арену у Пули, у категорији мањинске копродукције.

Међу лауреатима овог фестивала је и редитељ Желимир Жилник, коме је уручена награда „Маверик“, која се додељује ауторима који својом иновативношћу шире границе филмског израза. Жилник је тако постао први аутор из региона који је добио то признање, и придружио се Кену Раселу, Терију Џонсу, Улриху Зајдлу…

19. Мотовун филм фестивал

Главну награду Мотовун филм фестивала освојио је ирско-кубански филм Падија Бретнака „Вива“, а посебно признање додељено је руском филму „(М)ученик“, у режији Кирила Серебреникова.

Најбољим кратким филмом у селекцији „Мотовунски кратки“, по избору прошлогодишње побједнице Кинтис Лундгрен, проглашен је француски филм „Безоловно“ редитеља Емануела Тененбаума.

Мотовун је стари градић у општини Мотовун у западној Истри, у Хрватској, који се развио из праисторијског утврђења. Најстарији део града има зидине из 13. и 14. века.

(В. Н., Вечерње Новости / Артија.нет портал, 1. август 2016.)