Najveći čas stripa na prostorima jugoistočne Evrope

U Leskovcu održan najveći javni strip-čas

Javni strip čas u Leskovcu

Crtači Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ danas su u dvorištima leskovačkih osnovnih škola „Josif Kostić“ i „Svetozar Marković“ održali javni čas strip crtanja sa oko 500 školaraca, najveći čas na prostoru jugoistočne Evrope.

Javni strip čas u Leskovcu

Uz pomoć predavača ove škole, koji su im pokazivali osnove u strip izražavanju, osnovci su imali izbor da na bilo koju temu nacrtaju strip kaiš, ali predavači su za svaki slučaj imali pripremljene teme.

„Nadamo se da je to samo prvi korak u njihovom umetničkom izražavanju“, kaže Marko Stojanović, predavač Škole stripa i tvorac ideje o javnom strip času.

Javni strip čas u Leskovcu

Vladana Tončić i Milijana Stefanović iz V/2 odeljenja „Josif Kostić“ izabrale su teme u kojima je majka ljuta na sina i njegovog tatu zbog prosutog mastila na tepih i njenu haljinu.

„Uz crteže smislile smo i dijaloge u kojima se mama ljuti, što je i inače u praksi tako da se mame uvek ljute i da su strožije od očeva“, smeju se devojčice.

Ovo je drugi po redu javni čas. Prošle godine je učestvovala samo škola „Josif Kostić“ sa 300 učenika, a ove se pridružila i „Svetozar Marković“.

Javni strip čas u Leskovcu

„Želimo da pošaljemo poruku o devetoj umetnosti, preko koje takođe mogu da se izraze želje i strahovi i ispriča sospstvena dečja priča. Hoćemo da ih i na ovaj način odvojimo od kompjutera i sklonimo s ulice i da im kažemo da osim sporta ima i nešto drugo čime mogu u Leksovcu se bave, a to je – plemenita umetnost“, kaže Marko Stojanović, koji se nada da će se narednih godina javnom času pridružiti sve leskovačke osnovne škole.

Javni strip čas u Leskovcu

Čas je organizvan povodom 21 godine od formiranja škole, kroz koju je prošlo na hiljade učenika, a dve nedelje uoči Balkanske smotre stripa, na kojoj će svoje radove izložiti preko 2000 učesnika iz skoro celog sveta.

(Milica Ivanović, Jugmedia, 8. jun 2016.)