Tesla dani 2016.

Teslini dani celog jula

Autor karikature: Dragan Stojanović
Autor karikature: Dragan Stojanović

Tokom celog jula održaće se manifestacija „Tesla dani 2016”, povodom 160 godina od rođenja slavnog pronalazača i naučnika Nikole Tesle, u okviru kulturno-turističke rute „Putevima Tesle”.

Manifestaciju organizuje Klaster puteva kulture, koji okuplja više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije privrednika i šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Dok je prethodnih godina Teslin rođendan obeležavan skromno, ove godine, upravo zbog jubileja, slavlje će trajati čitav mesec i biće obeležen brojnim izložbama, eksperimentima, predavanjima. „Tesla dane” obeležiće projekcije filmova o starim hidroelektranama Elektroprivrede Srbije i filma koji su zajedno uradili umetnici iz Srbije i Njujorka, koji će istovremeno biti prikazan u Beogradu na Aerodromu „Nikola Tesla”, u jednoj galeriji u Njujorku i u Narodnom muzeju u Kragujevcu, čime će Tesla simbolično povezati Srbiju i Ameriku.

Na sam Teslin rođendan, 10. jula, u Muzeju Nikole Tesle biće izveden poseban eksperiment, a EPS će organizovati Tesla sobu u kojoj će posetioci moći da se upoznaju s Teslinim patentima, rešavaju zadatke i osvajaju nagrade. Kulturna ruta „Putevima Tesle” obuhvata Muzej Nikole Tesle koji čuva celokupnu Teslinu zaostavštinu, zatim Beograd iz ugla Nikole Tesle, koji je naučnik posetio na samo jedan dan 1892. godine, i deset malih elektrana EPS-a.

(B.L., Politika, 29. jun 2016.)