У Чортановцима 29. јуна

Лондонски Глоб театар отвара трећи „Шекспир фестивал”

Вила Станковић - Чортановци

Чортановци, 29. јун – Трећи „Шекспир фестивал“ биће одржан од данас до 6. јула у Вили Станковић у Чортановцима, а почеће представом „Два витеза из Вероне“ у извођењу Глоб театра из Лондона, у режији Ника Бегнала.

У главном програму наћи ће се пет представа, а после Енглеза наступиће и уметници из Грчке, Португалије, Индије и Србије.

– Планирали смо и једну своју продукцију, Шекспирову „Буру“, али нисмо добили средства па ћемо играти прошлогодишњу представу „Перикле“ и с њом затворити фестивал – објањава Никита Миливојевић, директор фестивала.

На сцени под отвореним небом, с погледом на Дунав, око три стотине гледалаца имаће привилегију да ужива у кратком, али богатом програму. Грци стижу с једним неуобичајеним редитељским читањем комада „Мера за меру“, а португалска трупа изводи „Песме за Шекспира“, у поставци Жоао Фариња. Следи индијска „Богојављенска ноћ“ која је нека врста музичке представе изведене на оригиналним инструментима – ови уметници у режији Атула Кумара заправо „певају“ Шекспира.

Оснивач фестивала је рекао да је ове године буџет манифестације четири милиона динара (два милиона мање него прошле), те су због тога морали да откажу неколико представа – „Млетачки трговац“ (Израел), „Отело“ (Москва), долазак шекспиролога Рандала Мартина из Канаде, а планирали су да представе и специјални програм Глоб театра припремљен поводом Шекспировог јубилеја.

„Они су снимили 37 кратких филмова од по 10 минута – на аутентичним локацијама где се дешавају Шекспирова дела познати енглески глумци говоре монологе и поставили су 37 екрана дуж Темзе на којима се емитују ти филмови. Имали смо идеју да поставимо неколико екрана у Кнез Михаиловој, у Новом Саду, Инђији и Чотрановцима, али ни за то нисмо добили новац“, испричао је Миливојевић.

Миливојевић је најавио и пратећи програм који ће обухватити пројекције филмова снимљених по Шекспировим делима, као и представе студената који тек „крећу са Шекспиром“. Он је са задовољством констатовао да је интересовање за фестивал код публике огромно, да је мало 310 седишта којима располажу и да се карте врло брзо распродају, те да би било лепо када би имали и по два извођења сваке представе.

„Шекспир фестивал“ су, поред Покрајинског секретаријата за културу, подржали Општина Инђија и „Uniqa осигурање“.

САМО КОМЕДИЈЕ

Енглеска представа долази сасвим „свежа“ на Фестивал: „Два витеза из Вероне“ премијерно су изведена у Лондону 18. јуна! За публику је предвиђен титл на српском језику, а једна од занимљивости овогодишњег репертоара је да су све фестивалске представе комедије.

(Политика / Вечерње Новости, 29. јун 2016.)