У Врању 24. јуна

Почиње 5. Међународни фестивал пантомиме „P(h)antomfest“

P(h)antomfest

Пети Међународни фестивал пантомиме „P(h)antomfest“ свечано ће бити отворен у петак 24. јуна у 20 часова у сали Дома војске у Врању.

Отварање фестивала ће започети заједничким извођењем пантомимичарске тачке, пресецањем замишљене црвене врпце, Снежана Симоновић – секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање, Небојша Новковић – директор фестивала, Зорица Јовић – чланица градског већа Града Врања за културу и Ивана Тодоровић из програма Европски ПРОГРЕС.

Одмах након отварања биће премијерно, у склопу обележавања 400 година од смрти Вилијама Шекспира, изведена представа пантомиме „Хамлет“ у режији Трајчета Гјоргиева, настала у продукцији Фестивала. Оно што је занимљиво када је ова поставка Хамлета у питању је што у представи играју глуви и наглуви глумци, биће то Хамлет са пуно емоција и без речи.

Исте вечери, након „Хамлета“, биће изведена представа „Homo Americanus“ награђиваног румунског уметника Паула Козме Чимпојеруа. Његов наступ у Врању биће европска премијера, након америчке, која је одржана у Њујорку у априлу ове године.

Другог фестивалског дана очекује нас наступ Грега Голдстона, једног од најзначајнијих америчких пантомимичара у овом тренутку, који ће извести први пут у Србији 25. јуна своју представу „Гласније од речи“. Њујорк Тајмс је за Грега Голдстона написао да представља „ватрени приказ физичке виртуозности“, а публика у Врању и Србији имаће јединствену прилику захваљујући „P(h)antomfest“-у да се у то и увери.

Пратећи програм петог „P(h)antomfest“-а посебно је интересантан: првог фестивалског дана, 24. јуна, познати амерички пантомимичар Грег Голдстон одржаће у Америчком кутку при Народној библиотеци у Врању презентацију са елементима дискусије под називом „Када је покрет гласнији од речи“, док ће 25. јуна пантомима још једном изаћи на улицу, овог пута у Горњу чаршију код споменика чувеном трубачу Бакији Бакићу. Овај крај Врања претежно је насељен ромским становништвом, па ће, македонски пантомимичар Мето Јанакиевски бити посебно инспирисан колоритном ромском културом и живописним улицама. Након прошлогодишњег успеха „Пантомимичара на кафи“ у Бранковој улици у Врању (и 2014. „Пантомимичара на пијаци“), програм „Пантомима излази на улицу“ ове године се одржава под називом „Бакији у походе“.

Програм фестивала:

24.06.2016.

Амерички кутак при Народној библиотеци „Бора Станковић“

13.00 Презентација-дискусија „Када је покрет гласнији од речи“, Говори: Грег Голдстон, амерички пантомимичар

Дом војске

20.00 Отварање фестивала

20.10 „Хамлет“ (Србија)
Текст: Вилијам Шекспир
Режија: Трајче Гјоргиев
Продукција: P(h)antomfest Врање
Играју: Чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање

21.15 „Homo Americanus“ (Румунија)
Продукција: „Passe-Partout D.P.“ Theater Company Букурешт
Игра: Паул Чимпојеру

Улаз бесплатан

25.06.2016.

Трг слободе – Горња чаршија

13.00 „Пантомима излази на улицу“ – „Бакији у походе“
Игра: Мето Јанакиевски (Скоље, Македонија)

Дом војске

20.00 „Гласније од речи“ (САД)
Игра: Грег Голдстон, Њујорк

Улаз бесплатан