Uz rekordan broj učesnika

Održana 18. balkanska smotra stripa u Leskovcu

18. Balkanska smotra mladih strip autora

U Leskovcu je održana 18. Balkanska smotra mladih strip autora, na kojoj je ove godine učestvovalo rekordnih 2326 učesnika iz 42 zemlje sveta, iz Evrope, Afrike, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike.

Plaketu „Nikola Mitrović Kokan“, najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji, dodeljena je Jovanu Stojanoviću i Živojinu Tamburiću, našim stvaraocima iz dijaspore. Internacionalnu nagradu „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip dobio je internacionalni majstor karikature i stripa Tošo Borković.

18. Balkanska smotra mladih strip autora

Osamnaesta Balkanska smotra mladih strip autora održana je od 24. do 26. juna. Uz takmičarsku izložbu mladih strip autora, otvorena je i izložba „Titanik – Jedna grafička zavera“ Didijera Svisena Alakantea, Bernarda Kolea i Ivana Stojanovića Fikija, kao i izložba „Savremeni turski strip“ u Galeriji Narodnog muzeja. Ovo je prvi put da se strip Turske predstavio u bilo kojoj državi Istočne Evrope.

18. Balkanska smotra mladih strip autora

Na prostoru bivše SFRJ danas postoji oko 25 strip festivala, a samo ih Srbija danas ima desetak. Jedan je stariji od svih ostalih, a to je Balkanska smotra mladih strip autora, koja postoji od jula 1998. godine. Ipak, njena starost i dugovečnost nije jedini razlog po kome je ova strip manifestacija poznata. Ona već godinama svake godine postavlja svetski rekord u masovnosti, samo da bi ga naredne godine sama oborila. Tako je 17. balkanska smotra 2015. postavila svetski rekord time što je imala 1709 učesnika iz 36 zemalja.

„To su cifre, koje je po svedočanstvu najeminentnijeg strip teoretičara na svetu Britanca Pola Graveta, čine rekorderom po masovnosti učešća izlagača na bilo kom strip festivalu na svetu! Takođe, na smotri će lično gostovati oko 90 strip autora iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije, kao i prvi put gosti iz Rusije i Turske.

Broj gostiju koji lično posećuju festival takođe je nezabeležen u ovom delu Evrope, a treba dodati da su pitanju su strip autori koji objavljuju za najveće svetske strip izdavače, redom crtačke zvezde u zemljama iz kojih dolaze i na svetskoj strip sceni“, rekao je Marko Stojanović, predavač u školi stripa Nikola Mitrović Kokan, najavljujući ovu smotru.

18. Balkanska smotra mladih strip autora

Osamanesta balkanska smotra je za tri dana trajanja imala 22 dešavanja u vidu predavanja, promocija, tribina, otvaranja izložbi, kao i koncert grupe P.M.S. Squad za goste i posetioce smotre. Takođe, na Osamnestoj balkanskoj smotri održana su i dva master klasa.

18. Balkanska smotra mladih strip autora

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa Nikola Mitrović Kokan, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Ova manifestacija je i ove godine održana uz pomoć grada Leskovca i kompanije „Actavis“.

Fotografije: Fejsbuk stranica „Balkanska smotra mladih strip autora“

(RTS, 27. jun 2016.)