Рок: 26. август 2016.

Ликовни конкурс „Матићу у част“ 2016.

Музеј „Хореум Марги - Равно“ Ћуприја

Позив за учествовање у ликовном конкурсу „Матићу у част“ у оквиру 35. Матићевих дана у Ћуприји:

Поштовани,

Позивамо вас да учествујете на конкурсу „Матићу у част“ који се организује у оквиру обележавања традиционалне културне манифестације „Матићеви дани“.

На конкурс могу одговорити ликовни уметници из Србије без обзира на ниво ликовног образовања. Тема изложбе је стваралаштво Душана Матића или надреализам генерално. Техника и формат нису ограничени, а један аутор на конкурсу може учествовати са највише три рада. Радове је потребно послати на адресу:

Музеј „Хореум Марги – Равно“
Јована Курсуле бр. 2
35230 Ћуприја

до 26.08.2016. године.

Пријаве које стигну након завршетка конкурса неће ући у разматрање.

Конкурсна документација садржи:

– Попуњену пријаву
– Биографију аутора
– Дигиталну репродукцију рада са којим се конкурише (JPG 300dpi)

Душан Матић, члан Српске академије наука, надреалиста, есеиста, романсијер, песник и сликар, рођен у Ћуприји 1898. године, школован у Француској – Греноблу и Ници, Филозофски факултет започео у Паризу, завршио у Београду. Као младић, преживео, повлачење преко Албаније! Након надреалистичког експеримента, Матић је свој поетски израз пронашао у мисаоној и интелектуалној поезији. Његови есеји одликују се прецизношћу израза, широком ерудицијом и стилском јасноћом. Прву самосталну књигу, збирку есеја „Један вид француске књижевности“ (1952), објавио је тек у педесетчетвртој години живота. Прву песничку књигу, „Багдала“ (1954), у педесетшестој. Касније, све до смрти, био је плодан у обе области, и у поезији и у есејистици. Као надреалиста, прошао је кроз све фазе, од надреалистичке преко социјално-активистичке до неомодернистичке. Умро је у Београду 1980. године.

Ради промовисања ликовне уметности и ширења идеје у којој су две или више уметности у кохабитацији, реализован је овај концепт изложбе како би се популаризовала децентрализација културе и културног деловања. У том циљу, и поред неповољне финансијске ситуације, одлучили смо да према скромним могућностима стимулишемо ствараоце и приредимо грађанима Ћуприје и региона квалитетну изложбену поставку „Матићу у част“ коју ће пратити публикација у виду изложбеног каталога. За рад, који према мишљењу жирија, у највећој мери задовољи критеријуме конкурса биће додељена награда „Матићу у част“ . Награда се састоји у плакети и термину за самостално излагање у Галерији Музеја за излагачку сезону 2017, „Посебно признање Народне библиотеке Душан Матић Ћуприја“ као и похвалу.

Резултати жирирања биће накнадно објављени на сајту Музеја а аутори који су конкурисали ће о резултатима конкурса бити обавештени путем мејла.

Изложба ће бити отворена у Галерији Музеја 12.09. и трајаће до 24.09.2016. године. Организатор се обавезује да радове достави ауторима на начин на који су пристигли на конкурс најкасније 10 дана од завршетка изложбе. Организатор не сноси одговорност за евентуално оштећење радова у току транспорта радова као ни за безбедност радова који се не преузму у предвиђеном року. Трошкове транспорта радова сноси аутор.

У Ћуприји дана 15.03.2016. године

Директор Музеја
„Хореум Марги – Равно“ Ћуприја

Мр прим. ум. Новак Новаковић

ПРИЈАВА НА КОНКУРС

ПОДАЦИ О АУТОРУ:

Име и презиме:
Година и место рођења:
Адреса:
Образовање:
Контакт телефон:
е-маил:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Својеручан потпис аутора
исећи и залепити на полеђину рада
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ПОДАЦИ О РАДУ:

Име аутора:
Адреса:
Контакт тел.:
Назив рада:
Формат:
Техника:
Година настанка: