9. Cinema City у Новом Саду

Завршен „Cinema City“ фестивал – лауреат Лазар Ристовски

Премијером филма „Дневник машиновође“ Милоша Радовића, доделом награда и концертом Рамба Амадеуса, у Новом Саду је завршен 9. „Cinema City“.

Само неколико дана након светске премијере на Московском филмском фестивалу и освојене престижне Награде публике, филм „Дневник машиновође“ приказан је синоћ домаћој публици на затварању 9. Интернационалног филмског фестивала „Cinema City“ у Новом Саду.

Лазар Ристовски - Награда за допринос домаћој кинематографији

У оквиру церемоније затварања фестивала глумцу и продуценту Лазару Ристовском додељена је Награда за допринос домаћој кинематографији.

– Вечерас са посебним задовољством имам част да у име фестивала поздравим глумца који нас је небројено пута насмејао и расплакао и чијим се појављивањем у иностраним филмовима често поносимо, редитеља који нас је представљао на највећим светским фестивалима – истакао је Милан Стојановић, директор фестивала „Cinema City“, пре уручивања награде Ристовском, што је публика наградила аплаузом.

Лазар Ристовски, продуцент и један од главних актера ове урнебесне траги-комедије, која обилује препознатљивим црним хумором сценаристе и редитеља Милоша Радовића, захвалио се публици на искреним емоцијама.

Овом приликом додељена је и Награда жирија младих шкотском остварењу „Домаћи мигранти“ Ерика Ромера у селекцији „Up to 10.000 Bucks“, док је награда публике припала британском филму „Гори, гори, гори“ Чање Батон у селекцији „360°“.

Током осам фестивалских дана приказано је више од 60 филмова, у оквиру пет фестивалских селекција, на пет различитих отворених и затворених локација, а овогодишњи фестивал остаће упамћен и по квалитетном и изузетно посећеном пратећем уметничком програму под називом „Cinema City Паралеле“.

Фестивал је одржан од 25. јуна до 2. јула, а по процени организатора програме је видело више од 35.000 људи.

Филм „Дневник машиновође“ овог лета наставља са фестивалским животом, а као посебну занимљивост, Ристовски најављује премијеру у свом родном месту у Равном Селу, у понедељак, 4. јула у 21 сат у простору недавно изгорелог Дома културе, која би уједно требала да потакне потенцијалне донаторе да се сакупи новац за реновирање.

Филм ће имати свечану премијеру 14. септембра у Сава центру, након које ће се представити и публици широм Србије и Црне Горе.