У Александровцу од 14. до 19. јуна

Почео позоришни фестивал „Буцини дани“

Из представе „Сан летње ноћи” (Фото: Књажевско српски театар)
Из представе „Сан летње ноћи” (Фото: Књажевско српски театар)

Овогодишњи, трећи по реду позоришни фестивал „Буцини дани” одржава се од 14. до 19. јуна у Александровцу, родном месту књижевника Милосава Буце Мирковића којем се увек радо враћао.

Организатори позоришне светковине у његову част и овога пута припремили су богат програм, а фестивал је почео свечаним дефилеом до Завичајног музеја Жупе у коме се налази спомен-соба Милосава Буце Мирковића где је Мира Бањац одржала беседу о том „вечитом позориштнику”.

У такмичарском програму биће изведено пет представа: „Сан летње ноћи” Књажевско српског театра из Крагујевца, која је отворила фестивал, затим „Херострат” Народног позоришта из Ниша, следи комад „Пијани” Атељеа 212, односно „Каубоји” Народног позоришта Кикинда и „Иза кулиса” Народног позоришта Суботица.

Иако млад фестивал, „Буцини дани” већ постављају стандарде у погледу јаке и независне селекције иза које стоји селекторски тим од шест чланова. Фестивал ће бити „позоришно-књижевна светковина у чика Буциној Океанији”, будући да је дело Милосава Буце Мирковића било разбарушено, комплексно, испуњено љубављу према позоришну, глумцима које је подржавао на очински начин. Фестивал је глумачки и потрудићемо се да вратимо поштовање и част институцији глумца, каже Маријана Рајић испред Организационог одбора.

Богат пратећи програм фестивала обухватиће песнички мегдан, промоцију монографије Дејана Ћирића о животу Радмиле Савићевић „Прва и последња”, изложбу позоришних плаката Душана Арсенића „Врата неодгонетног изазова”. У оквиру програма „Глумци о глумцима”, о легендама и последњим херојима, у години у којој смо остали без великих глумачких имена, говориће Мира Бањац и Горица Поповић, а о „колегама који живот значе” Ивана Жигон и Ана Софреновић.

Програм „Писац уживо” биће посвећен делима Јанка Вујиновића и зборнику „Наративна полифонија Јанка Вујиновића” који је приредио Марко Недић.

Биће представљена и књига „Ево ме, ту сам” Бранка Пиргића, песници из Бруса, Трстеника и Крушевца говориће стихове Буци у част, док ће кроз „критичарење и тричарење”, глумци и песници скренути пажњу на позоришну, филмску и књижевну критику у медијима.

Фестивал је ове године први пут доделио награду „Златно зрно критичарско” и то др Марку Недићу, а жеља им је, како каже Маријана Рајић, да њоме подстакну развој и позоришне критике. Стручни жири у саставу: Мира Бањац, Ивана Жигон и Ана Софреновић, одлучиће о овогодишњим лауреатима признања: Златно зрно за најбољу мушку улогу, Златно зрно за најбољу женску улогу, Златно зрно за најбољег младог глумца/глумицу, Златно зрно за глумачку бравуру и Награда „Милосав Буца Мирковић” за глумачко остварење фестивала, а ту је и награда за најбољу продукцију „Миња Обрадовић”. У част награђених биће изведена представа „Stand Down” са Небојшом Миловановићем и гостима.

(Борка Голубовић-Требјешанин, Политика, 14. јун 2016.)